Вежба Век победника 1918-2018: Припреме на привременом полигону Тител

Среда, 7.11.2018 | Обука

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије Милана Мојсиловића данас je посматрао припреме за вежбу „Век победника 1918-2018“ , на привременом полигону „Тител“.

- Данас је на полигону "Међа" и у Тителу вежбало око 2.000 припадника Војске Србије, 15 ваздухоплова и више од 35 различитих пловила. Као што можемо да се уверимо, сви наши припадници су спремни, високо мотивисани, техника је исправна и све припреме за вежбу "Век победника1918-2018" теку по плану. Ја сам задовољан, као што су задовољни и сви наши припадници што могу да учествују у овако великој вежби, коју нисмо видели још од времена ЈНА. Као што сте могли да приметите, овде у Тителу вршили смо и форсирање реке и превозили тенкове преко понтонског моста, што у том броју и у тој тежини није рађено такође од времена ЈНА. Ово је један од најсложенијих захвата које једна војска може да уради и овде смо показали да смо спремни да то и учинимо – рекао је министар одбране Александар Вулин, који је у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије Милана Мојсиловића данас посматрао с брода посебне намене „Козара“ припаднике Прве бригаде Копнене војске, Речне флотиле, Специјалне бригаде Копнене Војске, 250. ракетне бригаде и 204. ваздухопловне бригаде, који се на привременом полигону „Тител“ увежбавају за предстојећу војну вежбу „Век победника 1918-2018“ по теми „Борбена група у нападу с насилним преласком реке“.

Према речима начелника штаба Прве бригаде Копнене војске потпуковника Драгана Радаковића, данас је у Тителу извршена припрема за здружену тактичку вежбу "Век победника 1918-2018".
 
- У приказу су учествовали припадници Прве бригаде Копнене војске, Речне флотиле, РВиПВО у садејству са припадницима Жандармерије МУП-а Србије. У току приказа могли сте да видите савлађивање водене препреке, реке Тисе, постављање понтонског моста, скелског места преласка, као и пешадијска, противпешадијска, бродска и противбродска дејства – нагласио је потпуковник Радаковић.
 
Припадници Војске Србије најпре су приказали убацивање извиђачке групе у борбени распоред непријатеља, као и претраживање речног дна и полагање минских препрека уз непрекидну артиљеријску и подршку авијације, два авиона МиГ-29 и пар авиона Галеб Г-4.  На Тиси су се затим, сем бродова, могле на делу видети и амфибије, као и радње и поступци приликом склапања понтонског моста, превожење тенкова и других борбених возила скелом, те напад специјалаца на брод.
 
Речна флотила и Специјална бригада приказале су и противдиверзантско дејство ронилаца с подводним наоружањем, дејство групе бродова и патролних чамаца, десантних и вишенаменских бродова у извршавању бојних гађања, завршавајући свој приказ дефилеом пловних средстава.

Циљ данашње вежбе јесте оспособљавање јединица Копнене војске за извођење нападне операције у захвату пловног пута и садејство с јединицама РВиПВО.
 
Данашњој вежби присуствовали су и в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант РВиПВО генерал-мајор Душко Жарковић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове  генерал-мајор Илија Тодоров, командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић и командант Речне флотиле Андрија Андрић.
 
Привремени пологон „Тител“ једна је од десет локација на којој ће своја знања и вештине државном и војном врху презентовати око 8.000 војника и старешина. Сложеним тактичким супозицијама широм земље Војска Србије обележиће век од победе у Великом рату, сукобу у којем је наша земља слободарски дух платила с више од милион живота својих грађана.

Повезане вести