Састанак са замеником генералног секретара УН

Четвртак, 11.7.2019 | Међународна сарадња

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић борави у Њујорку на позив Секретаријата Уједињених нација ради присуства 3. Конференцији начелника генералштабова земаља контрибутора снага УН.

Генерал Мојсиловић је јуче разговарао са замеником генералног секретара УН за мировне операције Жан-Пјером Лакроа о доприносу наше земље светском миру кроз учешће припадника Војске Србије у мировним операцијама и унапређењу сарадње са УН.

Током састанка, Лакроа је похвалио учешће припадника Војске Србије у мисијама под мандатом УН и, пре свега, квалитет и професионалност њиховог ангажовања. Са наше стране је потврђена спремност да Република Србија и даље буде значајан контрибутор снага у мировним операцијама УН дајући тако свој допринос изградњи мира и безбедности у свету.

Начелник Генералштаба је учествовао и на мрежном састанку „Жене, мир, безбедност“, посвећеном темама родне перспективе, значају улоге жена у изградњи мира и постконфликтном опоравку земље и њиховом утицају у сектору безбедности. На састанку су високи званичници кроз активну дискусију потврдили недвосмислену подршку даљој интеграцији родне перспективе у оружане снаге.

На маргинама скупа, генерал Мојсиловић је имао одвојене разговоре са начелницима генералштабова Аустрије, Белорусије, Кипра, Мађарске, Румуније и Словеније, као и са представником Оружаних снага Руске Федерације.

Повезане вести