Изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“ у Нишу

Среда, 30.11.2016 | Култура и традиција

У Дому Војске Србије у Нишу данас је отворена изложба „Војвода Петар Бојовић – знамења славе и части“, која је у септембру ове године први пут приказана у Председништву Републике Србије.

Отварању изложбе присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, генерални секретар председника Републике Србије Недељко Тењовић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Треће бригаде копнене војске бригадни генерал Миле Јелић, командант Мешовите артиљеријске бригаде пуковник Звонко Стојковић, припадници Војске Србије из нишког гарнизона, представници удружења војних пензионера, организације резервних војних старешина, удружења ослободилачких ратова, бројне личности из културног и јавног живота Ниша и други гости.

Отварајући изложбу, генерал Диковић је рекао: „Војводо хвала ти што нам остави могућност да се са тобом дичимо и што нама официрима остави могућност да проучавајући твој живот и твоје дело будемо достојни тебе“, и додао: „Твоје срце куца у свих Срба, твоје срце куца у свим слободољубивим грађанима наше Србије данас. Нека је вечна слава и хвала нашем бесмртном војводи Петру Бојовићу“.

Генерал Диковић је изразио захвалност свима који су учествовали у припреми изложбе а посебно породици Ракић, која је омогућила да се сагледа све оно што је Петар Бојовић оставио за свог живота.

Присустнима су се обратили и начелник Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин и аутор изложбе Радивоје Бојовић - кустос Народног музеја Чачак.

Пуковник Карапанџин је подсетио на живот и дело војводе Петра Бојовића, и истакавши да се навршило 90 година од ослобођења Ниша у Првом светском рату додао је: „Неизмерно се радујем што заједно са вама сада на овом месту сведочим о једном несумњиво важном историјском тренутку када је нишки ослободилац, бесмртни војвода и српски мученик Петар Бојовић, онако како сам зна одлучно кренуо у још једну велику операцију и победу“.

Аутор изложбе Радивоје Бојовић представио је поставку изложбе посвећену војводи Петру Бојовићу и истакао да су одликовања војводе Петра Бојовића најзначајнији део поставке. 

– На врлетни пут части и славе Петар Бојовић је кренуо испод златарског неба и непролазну славу стекао у ратовима Србије за ослобођење и уједињење – додао је Бојовић.

У уметничком програму лик војводе Бојовића дочарао је глумац Књажевско-српског театра из Крагујевца – Здравко Малетић, који је извео монодраму „На таљигама у вечност“, према драмском тексту Владимира Ђорђевића.

Изложбу која за Републику Србију има велику историјску и културолошку вредност, заједно су приредили Медија центар „Одбрана“, Генерални секретаријат председника Републике Србије, Народни музеј Чачак, уз помоћ Команде Копнене војске.

Присутни су били у прилици да се упознају са животним путем војводе Бојовића који је водио од златарског чобанчета и турског роба, кроз шест ратова, све до начелника штаба Врховне команде и команданта Прве армије у пробоју Солунског фронта. Изложбу чини колекција од 41 одличја, коју је Коста Ракић, испуњавајући завет војводиног сина Добросава, чувао пуних 56 година и недавно предао у аманет српском народу, а на трајно чување председнику Републике Србије.

Заинтересовани грађани могу посетити изложбу сваког дана у времену од 10 до 18 часова, до 15. децембра ове године. 

Повезане вести