Пријем за делегације инжињерије, финансијске и грађевинске службе

Понедељак, 5.11.2018 | Култура и традиција

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић разговарао је данас у Београду са делегацијама инжињерије, финансијске и грађевинске службе.

Поводом предстојећих војних празника, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић примио је данас, у касарни „Бањица 2“ у Београду, делегације инжињерије, финансијске и грађевинске службе.

Делегацију рода инжињерије је предводио пуковник Драган Бојић, заменик команданта Речне флотиле, делегацију финансијске службе – потпуковник Степан Вуковић из Одељења за финансије, док је на челу делегације грађевинске службе био потпуковник Милош Перуничић из Управе за логистику. Пријему је присуствовао и начелник Управе за људске ресурсе пуковник Саво Иришкић.

Генерал Цветковић је одабраним представницима инжињерије, финансијске и грађевинске службе честитао предстојеће празнике и одао им признање на резултатима постигнутим у претходној години.

Дан инжињерије – 6. новембар. – Тог дана 1865. године у Кнежевини Србији донет је Закон о измени и допуни Закона о уређивању војске из 1864. године, којим су понтонири и пионири издвојени из артиљерије у посебан род – род инжињерије.

Дан финансијске службе – 8. новембар. – Тог дана 1944. године формирано је Финансијско одељење при Повереништву народне одбране, које је постало руководећи орган финансијске службе за целу НОВЈ. Истовремено у свим командама формирани су органи финансијске службе. На тај начин је финансијска служба, први пут у организацији војске правно конституисана као посебна служба. 

Дан грађевинске службе – 8. новембар. – Тог дана је Међународни дан урбанизма, који је Република Србија званично прихватила као Дан урбанизма. Улога урбанизма у војном грађевинарству види се у дефинисању и усклађивању узајамних потреба система одбране. Посебан значај и улогу ова област има у организацији простора унутар војних база.

Повезане вести