Унапређења и постављења на нове дужности у Војсци Србије

Среда, 5.5.2021 | Из јединица
Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас указе председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића о унапређењима и постављењима на нове дужности официра Војске Србије на свечаности у Великој ратној Сали Старог Генералштаба. Уручујући им указе, Стефановић је поручио да очекује да наставе да буду предани чувари наше земље.

Указима председника у чин генерал-потпуковника унапређени су заменик начелника Генералштаба Војске Србије Петар Цветковић и командант Ратног ваздухопловства и ПВО Душко Жарковић, док су у чин бригадног генерала унапређени командант 63. падобранске бригаде Ненад Зонић и командант 4. бригаде Копнене војске Новица Петровић.

Бригадни генерал Жељко Петровић постављен је на дужност команданта Команде за обуку, бригадни генерал Петар Латковић на дужност начелника Управе за обуку и доктрину (Ј-7) Генералштаба Војске Србије, док је пуковник Саша Петровић постављен на дужност команданта Централне логистичке базе Управе за логистику (Ј-4) Генералштаба Војске Србије.

Министар Стефановић истакао је да му је част да унапређеним и новопостављеним официрима уручи указе председника Републике и врховног команданта Војске Александра Вучића. Говорећи о припадницима који су добили нове дужности, министар је истакао да се ради о тројици изузетних људи који су својим досадашњим преданим радом заслужили постављења на овако значајна места.

— Резултати вашег рада јасно говоре зашто су и начелник Генералштаба и председник Републике и Министарство, одлучили да поверење поклоне управо вама. Желим вам да и у наредном периоду уложите сву могућу енергију и залагање да наша Војска још напредује — рекао је Стефановић.

Министар је истакао и да су данас у чин генерал-потпуковника унапређена двојица искусних генерала — Цветковић и Жарковић, који су веома дуго у систему одбране и који представљају практично његов темељ, док је наша Војска добила и два нова бригадна генерала који су такође својим радом завредили поверење.   

— Имаћете тешке задатке. Никада у војсци није било лако, али сви ћете имати - сва седморица, тежак, озбиљан и одговоран задатак очувања безбедности и сигурности наше Србије — рекао је министар подсетивши на речи генерала Мојсиловића да „када отежају војничке еполете, то је управо са разлогом, зато што се од вас очекује доста“.

Стефановић је нагласио и да је, поред бројних задатака, важан задатак за све у Војсци и Министарству да позову још снажније наше војнике да се вакцинишу.

— Обезбедили смо и за њих и за чланове њихових породица довољан број вакцина. Вакцинација је акт патриотизма. Не треба да дозволите да неког заразите и да нам опадне борбена готовост наше војске — рекао је Стефановић.

Генерал-потпуковник Петар Цветковић на дужности је заменика начелника Генералштаба Војске Србије. У професионалној војној служби је од 21. јула 1990. године. У чин генерал - мајора унапређен је 14. септембра 2018. године. Завршио је Средњу војну школу 1986. године, Војну академију 1990. године, Командно-штабно усавршавање 2005. године, Генералштабно усавршавање 2009. године и Високе студије безбедности и одбране 2015. године. Био је на дужностима директора Војнобезбедносне агенције и заменика директора Војнобезбедносне агенције.

Генерал-потпуковник Душко Жарковић на дужности је команданта Ратног ваздухопловства и ПВО. У професионалној војној служби је од 21. јула 1990. године. У чин генерал-мајора унапређен је 14. септембра 2018. године. Завршио је Средњу војну школу 1986. године, Војну академију 1990. године, Генералштабну школу 1999. године, Генералштабно усавршавање 2006. године и Високе студије безбедности и одбране 2018. године. Био је на дужностима начелника Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије, заменик команданта Ваздухопловства и ПВО и команданта 250. ракетне бригаде.

Бригадни генерал Новица Петровић на дужности је команданта 4. бригаде Копнене Војске, а у професионалној војној служби је од 20. јула 1991. године. У чин артиљеријског пуковника ванредно је унапређен 16. новембра 2013. године. Завршио је Војну академију 1991. године, Командно-штабно усавршавање 2002. године, Генералштабно усавршавање 2012. године и Високе студије безбедности и одбране 2019. године. Био је на дужностима команданта Мешовите артиљеријске бригаде и заменика команданта Мешовите артиљеријске бригаде.

Бригадни генерал Ненад Зонић на дужности је команданта 63. падобранске бригаде. У професионалној војној служби од 30. јула 1994. године. У чин пешадијског пуковника ванредно је  унапређен 12. децембра 2019. године. Завршио је Војну гимназију 1990. године, Војну академију 1994. године, Командно-штабно усавршавање 2011. године и Генералштабно усавршавање 2018. године. Био је на дужностима начелник Штаба Специјалне бригаде и заменик начелника Оперативног центра Команде Копнене војске.

Бригадни генерал Жељко Петровић Указом председника Републике Србије постављен на дужност команданта Команде за обуку, а до сада је био на дужности начелника Управе за обуку и доктрину (Ј-7) Генералштаба Војске Србије. У професионалној војној служби од 21. јула 1990. године. У чин бригадног генерала унапређен је 23. априла 2015. године. Завршио је Средњу војну школу 1986. године, Војну академију 1990. године, Генералштабну школу 2000. године, Генералштабно усавршавање 2007. године и Високе студије безбедности и одбране 2013. године. Био је на дужностима команданта 1. бригаде Копнене војске, заменика команданта 1. бригаде КоВ и помоћника за операције Здружене оперативне команде.

Бригадни генерал Петар Латковић Указом председника Републике Србије постављен је на дужност начелника Управе за обуку и доктрину (Ј-7) Генералшатаба Војске Србије, а до сада је био на дужности команданта Централне логистичке базе Управе за логистику (Ј-4) Генералштаба Војске Србије. У професионалној војној служби од 22. јула 1989. године. У чин бригадног генерала унапређен је 23. априла 2014. године. Завршио је Средњу војну школу 1985. године, Војну академију 1989. године, Генералштабну школу 2000. године и Генералштабно усавршавање 2009. године. Био је на дужностима начелника Кабинета начелника Генералштаба Војске Србије и заменика начелника Кабинета начелника Генералштаба.

Пуковник Саша Петровић Указом председника Републике Србије постављен на дужност команданта Централне логистичке базе Управе за логистику (Ј-4) ГШ ВС, а до сада је био  на дужности помоћника команданта за подршку у Команди Копнене војске.  У професионалној војној служби од 16. јула 1988. године. У чин интендантског пуковника унапређен је 23. априла 2013. године. Завршио је Интендантску Средњу војну школу 1988. године, Војну академију 1991. године, Командно-штабно усавршавање 2005. године, Генералштабно усавршавање 2012. године. Био је на дужностима начелника Одељења за логистику Команде Копнене војске, начелника Одсека за општу логистику Одељења за логистику Команде Копнене војске.

Повезане вести