Министар Вулин: Грађани Србије могу да се ослоне на своју војску

Уторак, 4.9.2018 | Актуелности

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састали су се са заставником Дејаном Стојиљковићем и његовом супругом Анком, који су спасили живот младићу који је тешко повређен у саобраћајној несрећи.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састали су се са заставником Дејаном Стојиљковићем и његовом супругом Анком, који су показали храброст и хуманост спашавајући живот младићу који је тешко повређен у саобраћајној несрећи.

Заставник Стојиљковић, на служби у Војној болници Нови Сад и његова супруга Анка која је медицинска сестра, спасили су пре два дана живот седамнестогодишњем младићу из Лознице кога је ударио аутомобил у Булевару Михаила Пупина у Новом Саду, док су са своје троје деце били у поподневној шетњи.

- Чули смо ударац и одмах смо супруга и ја пришли повређеном младићу. Видели смо да је повређен и успели смо да зауставимо крварење – објашњава заставник Стојиљковић додајући да је све време причао са повређеним младићем, како би га одржао у свесном стању.

Он, такође, додаје да је тек кад је угледао супругу поред себе која је притрчала да помогне, схватио да су њихово троје малишана све време посматрали своје родитеље и њихову борбу да помогну повређеном човеку који је крварио на улици.

- Наша дужност и обавеза, као припадника Војске Србије, је да када се нађемо у таквој ситуацији, оно што смо научили применимо и помогнемо где треба – наглашава заставник Стојиљковић.

Како истиче његова супруга Анка, у том тренутку су обоје осетили да нешто морају да учине да би помогли повређеном младићу, а највеће признање за исказану храброст, како кажу, добили су од своје деце, која су, после свега, рекла да су мама и тата њихови хероји.

Честитајући брачном пару Стојиљковић на хуманом подвигу, министар Вулин је истакао да се припадници Војске Србије од сви других грађана Србије не разликују само по томе што носе униформу, пролазе обуку и живот проводе чувајући нашу безбедност.

- Они се, на првом месту, од свих осталих људи разликују по томе што су увек и безусловно спремни да изађу у сусрет свакоме коме је помоћ потребна и да жртвују себе и свој живот, здравље и безбедност, често и будућност своје породице, да би помогли ономе коме је помоћ потребна и да би били уз своју Србију и сваког човека коме је тешко – нагласио је министар Вулин додајући да смо ми зато захвални породици Стојиљковић на храбрости и примеру како сваки припадник Војске Србије може и треба да реагује, баш као што би и свако људско биће могло и требало да реагује.

Према његовим речима, управо је овај случај пример зашто је потребно да обезбедимо што ширу обуку и знање за сваког грађанина ове земље.

- Што више нас треба да научи како помоћи човеку у невољи, а сигуран сам да ће наше људске врлине се показати онда када будемо знали како да помогнемо људима и шта у том тренутку треба да учинимо. Велика је ствар што наш заставник има велику породицу која га подржава и која га воли, али исто тако је велика ствар што Војска Србије има људе на које може да се ослони, а сви грађани Србије на своју војску – поручио је министар Вулин.

Придружујући се честиткама, генерал Диковић је истакао да је њихов поступак један диван пример људске солидарности и пример примене кодекса части припадника Војске, са поруком да би било лепо да сваки грађанин буде способан да помогне другоме у невољи.

Начелник Генералштба је, такође, захвалио и министру Вулину, додајући да је ово само један у низу хуманих поступања припадника Војске Србије који је он стимулисао и наградио, уводећи новину да људи који се посебно истичу буду и награђени.

- То су наши хероји, јер, данас, спасити људски живот, шта је друго него херојство – закључио је генерал Диковић.

Министар Вулин и генерал Диковић наградили су заставника Стојиљковића и његову породицу седмодневним боравком на Тари.

Биљана Миљић

Повезане вести