Обележен Дан речних јединица и Дан Речне флотиле

Среда, 7.8.2019 | Култура и традиција

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас свечаности поводом обележавања Дана рода речних јединица Војске Србије и уједно Дана Речне флотиле Копнене војске на броду „Козара“ у луци Нови Сад.

Честитајући празник, министар Вулин је истакао да су сви припадници Речне флотиле високо обучени и мотивисани, спремни и способни да изврше сваки задатак.

– Техника којом располажу и на којој раде је готово стопостотно исправна, а у току је, осим редовног одржавања наше Речне флотиле, модернизација нашег наоружања. Сваки део Републике Србије, без обзира да ли је у питању ваздух, земља или вода, мора, може и јесте апсолутно заштићен. Војска Србије на читавој територији Републике Србије је у стању да гарантује мир и безбедност за свакога ко живи у Републици Србији, а снажна Војска Србије и снажна Србија су гарант мира на читавом Балкану, рекао је министар Вулин.

Према његовим речима, наше наоружавање, опремање и обучавање су у функцији мира.

– Што Војска Србије буде била јача, што Србија буде била јача и стабилнија, то ће и Балкан бити мирнији и сигурнији. Нико не треба да се плаши наоружавања Војске Србије, али исто тако никоме нећемо дати разлога ни права да одлучује о томе како ћемо се и где наоружавати, чиме ћемо се опремати, јер наше оружје и наоружање никада, ни по коју цену неће бити злоупотребљено. Војска Србије је гарант мира и безбедности, а политика председника Александра Вучића, политика мира и стабилности на Балкану, увек ће бити подржана од свих припадника Војске Србије, поручио је министар Вулин.    

Потпредседник Покрајинске Владе Ђорђе Милићевић изјавио је да је Војска Србије главни темељ сигурности свих грађана Републике Србије.

– У претходних неколико година Војска Србије се обнавља, пре свега на иницијативу председника Србије Александра Вучића уз пуну подршку Владе Србије и министра одбране. Сведоци смо да се Војска убрзано модернизује и да је респектабилан фактор очувања мира и стабилности на овим просторима. Покрајинска влада је партнер са Војском Србије у решавању многих питања и изузетно смо задовољни том сарадњом, нагласио је Милићевић и честитао празник свим припадницима Речне флотиле.

Командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић истакао је да је Речна флотила оспособљена и опремљена за извршавање задатака у све три мисије Војске Србије.

– Комплексност и специфичност амбијента у којем живимо и радимо су мотив да развијамо способност брзог реаговања на ризике и претње на и у захвату река, канала и језера. Важно је знати да је успех могућ само непрекидним залагањем сваког појединца, личном иницијативом и јачањем колективног духа, истакао је командант Речне флотиле додавши да је велика част бити припадник Речне флотиле која данас слави 104 године постојања.

Данашњу свечаност обележио је и дефиле бродова и средстава понтонирских јединица, а обележавању празника присуствовали су и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, бивши команданти и многобројни гости.

Дан речних јединица и Речне флотиле обележава се у знак сећања на 6. август 1915. године када је са навоза Чукарица поринут први српски ратни брод, оклопни чамац „Јадар“, чиме је отпочела историја српске Речне ратне флотиле Војске Краљевине Србије.

Повезане вести