Смена српског контингента ангажованог у мултинационалној операцији у Либану

Понедељак, 17.6.2019 | Мултинационалне операције

На нишком аеродрому „Константин Велики“ извршена је смена контингента Војске Србије ангажованог у мултинационалној операцији УНИФИЛ у Либану.

Пут Либана испраћена је нова ротација српских мировњака, коју чине пешадијска чета, штабни официри и припадници елемента националне подршке, који ће бити ангажовани у саставу мултинационалне операције Уједињених нација у овој земљи. У наредних шест месеци, пешадијском четом из састава Друге бригаде копнене војске командоваће мајор Игор Кочовић.

Истим авионом у Србију је допутовала претходна ротација пешадијске чете из састава Прве бригаде копнене војске, коју је предводио мајор Нинослав Ђуђић.

Смени контингента Војске Србије на аеродрому „Константин Велики“ присуствовали су начелник штаба Команде Копнене војске бригадни генерал Жељко Трамошљика, командант Прве бригаде бригадни генерал Зоран Насковић и командант Друге бригаде бригадни генерал Жељко Кузмановић.

По повратку у Републику Србију, командир пешадијске чете мајор Ђуђић истакао је да је јединица којом је командовао протеклих шест месеци успешно реализовала све постављене задатке у складу са мандатом мисије УНИФИЛ.

– Активности пешадијске чете Војске Србије реализоване су у потпуности са плановима и наређењима команде шпанског батаљона, Команде сектора Исток, као и техничког споразума са Краљевином Шпанијом – нагласио је мајор Ђуђић додајући и да је однос са локалним становништвом и осталим нацијама у оквиру мисије био на високом нивоу, професионалан и уз обострано уважавање.

Пешадијска чета извршава задатке као самостална јединица у саставу шпанског батаљона у мултинационалној бригади сектора „Исток“, док ће вод за заштиту снага који се ангажује у оквиру италијанског контингента у сектору „Запад“ бити упућен касније у току месеца.

Привремене снаге Уједињених нација у Либану (УНИФИЛ) успостављене су Резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација од 19. марта 1978. године. Припадници Војске Србије отпочели су учешће у овој мисији 21. децембра 2010. године.

Повезане вести