Победници литерарног конкурса „Писмо војнику-ратнику” у Генералштабу Војске Србије

Петак, 1.6.2018 | Култура и традиција

Начелник Управе за људске ресурсе пуковник Савo Иришкић примио је данас у касaрни „Бањица 2“ победнике литерарног конкурса „Писмо војнику-ратнику”, акције која промовише Војску и војни позив.

Начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије пуковник Савo Иришкић примио је данас у касaрни „Бањица 2“ победнике литерарног конкурса „Писмо војнику-ратнику”, акције која има за циљ да промовише Војску и војни позив. Том приликом, ауторима најбољих радова уручене су награде – ваучери за викенд боравак у објекту „Јавор” на Тари.

Пуковник Иришкић, који је у име начелника Генералштаба генерала Љубише Диковића примио данашњу делегацију ученика средњих и основних школа, изразио је задовољство што је више стотина ученика учествовало на конкурсу који има за циљ да приближи војску народу, посебно омладини, која представља будућност Србије. Он је младиће и девојке упознао са улогом, наменом и задацима Војске Србије и пожелео им леп провод на Тари.

Организатор конкурса, начелник Одсека за морал у Генералштабу Војске Србије пуковник Срећко Кузмановић изразио је задовољство што је још једна од акција која има за циљ промоцију војног позива добро прихваћена.

– Предвидели смо да на Тари с ђацима организујемо забавне и рекреативне садржаје, као и посете културно-историјским знаменитостима, али и да им кроз различите активности приближимо војску, рекао је пуковник Кузмановић, додајући да очекује да ће следеће године ученици широм земље показати још веће интересовање и да ће Министарство одбране у сарадњи с Министарством просвете обезбедити већи број награда за најбоље.

Начелница одељења за координацију школских управа Министарства просвете, науке и технолошког развоја Јасмина Ђелић честитала је деци која су учествовала на конкурсу, изразивши захвалност родитељима и наставницима који су васпитали децу, спремну да учествују и у задацима који неће бити награђени оценом. Она је истакла да су управо наставници ти који су у деци развили литерарно стваралаштво и развили љубав према књижевности и уметности. Она је подвукла да је било задовољство сарађивати с Министарством одбране и Војском Србије, који су били стручни носиоци пројекта, изразивши уверење да ће сличних пројеката бити и у будућности.

– Иако сам љубитељ књижевности чињеница да сам недавно уписала Војну академију била је додатан мотив да се упустим у писање рада које велича родољубље и понос који осећам као грађанин Србије. Награду нисам очекивала, али признање свакако прија, рекла је једна од добитница награде Кристина Радовић, ученица четвртог разреда гимназије „Вук Караџић“ из Трстеника.

Сазнање да му је један од предака Лазар Мутап, човек који је учествовао у подизању савремене војске била је инспирација Лаву Лукићу, матурнанту основне школе „Никола Тесла“ из Раковице да својим радом ода признање свим прецима који су животе дали да би Србија данас била слободна земља.

Средњошколци и основци са територије Србије који су писаном речи побрали симпатије чланова Комисије, данас су, након пријема у Генералштабу, обишли спомен-собу и богослужбени простор Гарде Војске Србије, а након ручка млади љубитељи писане речи кренули су пут Таре.

Након акције широм Србије свака општина послала је по један рад који је оцењен као најбољи у категорији средњошколаца, односно основаца, а стручне комисије министарстава одбране и просвете, науке и технолошког развоја међу 127 пристиглих радова одабрале су 20 најуспешнијих.

Ове године обележава се значајан датум, 100 година од завршетка Првог светског рата. Имајући то у виду, циљ акције „Писмо војнику-ратнику” био је да се млади људи подстакну да кроз литерарне радове изразе осећања према Војсци Србије данас као ида искажу пијетет према својим прецима, учесницима Првог светског рата.

Мирјана Крстовић, МЦ Одбрана

Повезане вести