Војници децембарске генерације положили заклетву

Субота, 23.12.2017 | Актуелности

Свечаности поводом полагања војничке заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „децембар 2017. године“ одржане су данас у касарнама у Ваљеву и у Лесковцу.

Свечаности поводом полагања војничке заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „децембар 2017. године“ одржане су данас у касарнама „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву и „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу.

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је свечаности полагања заклетве војника на добровољном служењу војног рока у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву.
 
Свечаности су присуствовали и припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници локалне власти и верских заједница.
 
Честитајући војницима на добровољном служењу војног рока на положеној заклетви, министар Вулин је поручио да нисмо данас извели оно најлепше и најбоље што је Србија могла да нам да и понуди, у Ваљеву, зато што немамо других касарни и зато што немамо других центара за обуку.
 
- Нисмо се данас сабрали у Ваљеву случајно и без повода. Стојимо данас у граду, једној од славних ратних престоница оне Србије из 1915. године. Стојимо данас у граду где су веровали и мислили да ће српске државе и српске војске нестати и те 1915. године, као што су многи веровали и надали се да ће нестати 1941. и 1999. године. Не стојимо случајно у граду сабрани око заставе, испод имена због кога постојимо, већ стојимо у граду где се родио и ходао Стојадин Мирковић, војник који своју реч није погазио и био спреман да за чување дате речи и положене заклетве положи и свој живот. Стојимо у његовој сени, сигурни да нећемо бити мањи, сигурни да Срби увек рађају војску која држи реч, реч изнад свега. Не иде Србин у војску зато што је жељан рата, већ зато што зна да се војском чува мир. Нити што је жељан туђе земље, већ зато што зна да се моћном војском чува своја земља. Не иде Србин у војску зато што жели да поквари нечије детињство, већ зато што зна да се само снажном, јаком, опремљеном и храбром српском војском чува детињство наше деце. Зато смо данас у Ваљеву, истакао је министар Вулин.
 
Министар је родитељима поручио да држава не може да им каже колико је захвална за сваког од ових кћери и синова.
 
- Не може да вам каже колико је захвална за сваку ону годину које сте провели са њима, за сваку сузу, за сваки осмех док их нисте овакве постројили под заставу своје земље. Да их се нагледају преци а и потомци, рекао је министар Вулин.
 
Према његовим речима, Србија је изабрала свој пут - пут војне неутралности.
 
- Србија је изабрала свој пут да никоме не допусти да уместо ње одлучује шта ће да ради,  куда ће да иде, шта ће да чини, да нико уместо ње не чува њену земљу, воду и ваздух, да нико уместо ње не брине о будућности њене деце. Само захваљујући њима, само захваљујући овој армији, овде постројеној под том честитом и поносном заставом. Можемо да кажемо да ћемо и у будућности сами одлучивати о себи, да ће нам деца говорити нашим језиком, расти у нашој земљи, сећати се наших предака, остајати достојни њихове успомене. Зато смо данас овде. Дата је реч која се не повлачи, реч отаџбини, реч Србији која вас воли, која је поносна на вас, Србији због које се живи, поручио је инистар Вулин.
 
Свечаности полагања заклетве у лесковачкој касарни „Војвода Петар Бојовић“ присуствовао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима.
 
Честитајући војницима на положеној војничкој заклетви, генерал Диковић је истакао да су се они тим свечаним чином сврстали у строј оних који се оспособљавају и обучавају да бране нашу земљу непоколебљиво, као што су то радили и многи пре њих, да јачају и изграђују способност Војске и борбену готовост, на тај начин одвраћајући све оне који нам мисле зло.
 
 - Сигуран сам да ће се велики број вас, овде у строју, и сутра када заврши добровољно служење војног рока, определити за то да вам животна професија постане војни позив. Врата су отворена, ми сваки дан примамо, војнике, младиће и девојке који желе да свој живот посвете војној професији, а грађани Србије и Војска знаће да им се одуже побољшањем статуса и стандарда који је сада на сцени, савременим наоружањем и војном опремом, да се наш официр, наш подофицир и наш војник осећа поносним и да буде поштован од стране грађана Републике Србије и да га доживљавају као нешто своје – поручио је генерал Диковић.
 
Према речима начелника Генералштаба, Војска није само школа која само учи младе људе како да употребљавају оружје, Војска је школа која људе учи како да савладају препреке, како да се боре кроз живот, како да достигну циљеве, јер млад човек без циља никада не сме бити.
 
- Војска Србије данас извршава много задатака – у Копненој зони безбедности, на државној граници, у мисијама широм света – дакле, где год је потребно грађанима Србије, ту је војник. Тако је било, тако ће бити, тако вас припремамо – закључио је генерал Диковић додајући да је војска „увек била и увек ће остати на служби грађанима Србије“.
 
На данашњој свечаности у Ваљеву војничку заклетву положило је 216 војника на добровољном служењу војног рока. У Лесковцу је војничку заклетву положило 150 војника, међу којима и 31 девојка. Реч је о петој генерацији која добровољно служи војни рок по шестомесечним моделу.

Повезане вести