Генерал Цветковић с делегацијама оклопних јединица и служби

Уторак, 30.10.2018 | Култура и традиција

Поводом предстојећих војних празника, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић примио је данас делегације рода оклопних јединица, ветеринарске службе и метеоролошке и навигацијске службе.

Делегацију рода оклопних јединица предводио је командант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић, делегацију ветеринарске службе – пуковник Радивоје Анђелковић из Управе за војно здравство МО, а делегацију метеоролошке и навигацијске службе потпуковник Милан Еленков из Команде Ратног Ваздухопловства и ПВО.

Пријему у Генералштабу је присуствовао начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) пуковник Саво Иришкић.

Дан оклопних јединица прославља се 31. октобра. Тог дана 1941. године устанички вод од два тенка први пут је дејствовао у току борбе за ослобађање Краљева. 

Дан ветеринарске службе прославља се 1. новембра. Тог дана 1851. године, на предлог државног савета, Указом кнеза Александра Карађорђевића постављен је први начелник ветеринарске службе. 

Дан метеоролошке и навигацијске службе прославља се 1. новембра. Тог дана 1923. године, у Петроварадину је основана метеоролошка секција Прве ваздухопловне команде. Задатак секције био је да се стара о организацији ваздухопловне метеоролошке службе и попуни људством и опремом. 

Повезане вести