Генерал Драганић са мировњацима који одлазе у мисије ЕУ

Четвртак, 29.12.2016 | Мултинационалне операције

Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић разговарао је данас са штабним официром и члановима медицинског тима који ускоро одлазе у мировне операције Европске уније.

Капетан корвете Душко Бодрожић ће наредних годину дана бити штабни официр у Оперативној команди Војне операције поморских снага ЕУ у Нортвуду код Лондона, а у Мисију ЕУ за обуку у Малију на шест месеци одлази трочлани медицински тим који предводи мајор Ивица Ђурић.

Пријему у Генералштабу су присуствовали заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Славољуб Јанићијевић и начелник Центра за мировне операције пуковник Миливоје Пајовић.

Војна операција поморских снага ЕУ у Сомалији „Аталанта“ (EUNAVFOR Atalanta) успостављена је у децембру 2008. године. Снаге у операцији су ангажоване на спречавању, превенцији и сузбијању деловања пирата и оружаних пљачки дуж обале Сомалије. Тренутно су у Оперативној комадни у Нортвуду ангажовани два официра и један подофицир Војске Србије.

Мисија ЕУ за обуку у Малију (EUTM Mali) успостављена је резолуцијом Савета безбедности УН и одлукама Савета Европске уније у фебруару 2013. године. У мисији су тренутно ангажовани један лекар и три медицинска техничара Војске Србије.

Повезане вести