Провера пешадијске чете за учешће у мисији УН у Либану

Четвртак, 24.9.2020 | Мултинационалне операције
У бази „Југ“ и на оближњем полигону „Боровац“, реализована је провера спремности пешадијске чете из састава Копнене војске за учешће у мисији Уједињених нација у Либану.

У оквиру провере припремљености јединицe, изведена је четвородневна тактичка вежба током које су оцењивани рад на сталном контролном пункту и осматрачкој станици, контрола масовног окупљања, патролирање, поступци у случају наиласка на минско-експлозивне препреке, организација рада на бази и извршавање других задатака који јединицу могу очекивати у мисији.

Контролу правилности радњи и поступака и поштовања међународних стандарда вршио је тим за евалуацију састављен од старешина из Генералштаба Војске Србије, Копнене војске и Команде за обуку.

На вежби и током припрема за упућивање у мировну операцију припадници пешадијске чете радили су у условима који их очекују у мултинационалном окружењу, а задаци које су решавали су у потпуности прилагођени онима у зони операције.

Приказана способност осликава потпуну спремност јединице за ангажовање у саставу Привремених снага Уједињених нација у Либану (UNIFIL), где припадници Војске Србије дају допринос миру од 2010. године.

Ангажовање пешадијске чете у мисији започело је 2013. године и она задатке извршава као самостална јединица у саставу шпанског батаљона, у мултинационалној бригади у сектору „Исток“. У зони операције се налази и вод за заштиту снага и штабни официри Војске Србије па наш контингент у овој мисији броји 178 старешина и војника.

Повезане вести