Међународни основни курс помоћи и заштите од хемијског оружја

Понедељак, 2.6.2014 | Међународна сарадња

У Центру за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу, данас је почео Десети међународни основни курс помоћи и заштите од хемијског оружја. Петодневни курс похађа 17 учесника из 14 земаља потписница „Конвенције о забрани употребе хемијског оружја“.

У Центру за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу, данас је почео Десети међународни основни курс помоћи и заштите од хемијског оружја.

Петодневни курс похађа 17 учесника из 14 земаља потписница „Конвенције о забрани употребе хемијског оружја“. Реализација курса представља континуитет успешне сарадње Организације за забрану хемијског оружја (OPCW) и Mинистарства Oдбране Републике Србије у имплементацији Конвенције.

Носилац извођења обуке је Центар за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу. Обука се у целини изводи на енглеском језику, а предавачи и асистенти су из Центра за усавршавање кадрова АБХО, Војне Академије, Техничког опитног центра и Војно Медицинске Академије.

На свечаном отварању курса полазницима курса OPCW обратили су се заменик команданта Команде за обуку, генерал-мајор Млађен Нишевић, командант Центра за усавршавање кадрова АБХО, потпуковник др Иван Лазаревић и представник Техничког секретеријата OPCW, господин Марк Албон.

Програм курса поред наставних садржаја из детекције и идентификације токсичних хемикалија, деконтаминације, заштите, имплементације Конвенције, обуке у теренским условима на опреми и средствима АБХО обухвата и обилазак и упознавање културно-историјских и других знаменитости града Крушевца.

Повезане вести