Министар Вулин и генерал Диковић обишли обуку 63. падобранског батаљона

Петак, 24.8.2018 | Актуелности

Mинистар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, обишао je данас припаднике 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде, који изводе редовну обуку у летњим условима у Делиблатској пешчари.

Министар Вулин: Војска се не ствара преко ноћи

- Војска се не ствара преко ноћи, у војску се мора улагати континуирано и мора се то радити без обзира да ли имате непосредну опасност или не. Војска је механизам, институција у коју мора да се улаже и у коју се улаже деценијама да би одговорила на захтеве и на све изазове који пред њу могу да се поставе, рекао је министар одбране Александар Вулин, који је у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића данас обишао припаднике 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде Копнене Војске, који изводе редовну обуку у летњим условима у Делиблатској пешчари.

Том приликом, министар одбране је истакао да се Војска Србије интензивно наоружава и опрема, али да посебно води рачуна о обучености својих припадника, баш као што води рачуна о стандарду својих припадника.

- Очекује нас повећање плата, добијање станова по веома повољним условима, али нас очекује и набавка нове опреме. Војска Србије може да рачуна на потпуну подршку државног руководства на челу са врховним командантом, али и на поверење читаве нације, нагласио је министар Вулин, поновивши да се Војска не ствара преко ноћи.

Министар Вулин је подсетио да се свако улагање у Војску исплати, те да је то улагање које и те како помаже квалитету живота сваког нашег грађанина.

- Снажна војска је гарант наше независности, снажна војска је гарант да можемо да будемо војно неутрални и да можемо сами да одлучујемо о себи. Без снажне, обучене, опремљене и задовољне војске нема слободне и суверене земље и нема онога ко би могао да сам одлучује да нема такву војску – закључио је министар Вулин.

Начелник штаба Специјалне бригаде пуковник Синиша Сташевић истакао је да је претходних дана део падобранског батаљона на простору Делиблатске пешчаре реализовао део практичне обуке у летњим условима.

 - Тежишно смо реализовали две тематске целине - обуку у самосталној исхрани у природи и обуку у савлађивању водених препрека формацијским и ванформацијским средствима, рекао је пуковник Сташевић.

Један од циљева, навео је он, било је обучавање припадника у практичним радњама - прикупљању плодова исхране у природи и организације самосталне исхране у условима када је редовно снадбевање храном отежано или онемогућено, док је други био оспособљавање и увежбавање у изради приручних средстава за савлађивање водених препрека, а део обуке подразумевао је и употребу формацијских средства које јединица поседује.

Припадници 63. падобранског батаљона реализују  редовну обуку у летњим условима од 15. до 25. августа у ширем рејону Делиблатске пешчаре. Министар Вулин и генерал Диковић данас су имали прилика да се увере у квалитет и садржај обуке српских специјалаца, који су демонстрирали савлађивање водених формацијским и приручним средствима, пружање прве помоћи дављенику, као и део програма обуке о исхрани у природи.

Мирјана Крстовић, МЦ Одбрана

Повезане вести