Генерални директор Војног штаба ЕУ у посети Генералштабу Војске Србије

Четвртак, 4.4.2019 | Активности НГШ

На позив начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милан Мојсиловића, у дводневној посети Републици Србији борави генерални директор Војног штаба Европске уније генерал-потпуковник Еса Пулкинен.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић састао се данас у Београду са генералним директором Војног штаба ЕУ генерал-потпуковником Есом Пулкиненом.

Том приликом, генерал Мојсиловић је упознао саговорника са актуелном политичко-безбедносном ситуацијом, кључним изазовима и безбедносним претњама на простору Косова и Метохије, као и активностима Војске Србије у борбеној групи ЕУ ,,Хелброк“. Такође, представио је и тренутно ангажовање Војске Србије у оквиру мултинационалних операција које се реализују под мандатом ЕУ и УН.

Генерал Пулкинен је истакао да Република Србија и њена војска имају значајну улогу у спровођењу мировних мисија ЕУ и да на тај начин дају немерљив допринос у области заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ. Он је похвалио висок ниво обучености и ангажовање наших официра у мисијама ЕУ.

У наставку посете, генерал Пулкинен ће се састати са државним секретаром у Министарству одбране Александром Живковићем и вршиоцем дужности помоћника министра спољних послова за безбедносну политику амбасадором мр Бранимиром Филиповићем.

Током сутрашњег дана генерал Пулкинен ће посетити Центар за мировне операције и Војномедицинску академију и обратиће се полазницима 62. класе Генералштабног усавршавања.

Повезане вести