Састанак председника Републике Србије са командантима јединица Војске Србије, МУП-а и ресорним министрима

Петак, 10.5.2019 | Актуелности

Председник Вучић: У Нишу данас најмоћнија презентација српског оружја и оруђа

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у сусрет данашњем Приказу способности Војске Србије и Министарства унутрашњих послова Републике Србије "Одбрана слободе", састао се са командантима јединица Војске Србије и МУП-а и ресорним министрима у Команди Копнене војске у Нишу.

Председник Вучић, у присуству министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милан Мојсиловића, након састанка је истакао да се разговарало о актуелној безбедносној ситуацији у земљи и региону, побољшању опремљености припадника војске и полиције, унапређењу њиховог материјалног положаја, као и о припремљености за извођење приказа.

– Веома сам срећан што смо данас у Нишу и захвалан сам Министарству одбране и МУП-у, министрима, али и полицајцима и војницима и онима који брину о сигурности наших грађана, безбедности наших људи и који вредно и напорно раде, вероватно, један од најтежих послова у нашој земљи – нагласио је председник Вучић.

Говорећи о темама данашњег састанка, председник Вучић је истакао да је упознао представнике војске и полиције са изузетно сложеном политичко- безбедносном ситуацијом, наглашавајући да ће Србија да се понаша веома одговорно и озбиљно, да чува мир и стабилност.

– Наше јединице су  и у Војсци Србије све припремљеније, обученије, опремљеније, а наш буџет за одбрану, али и за МУП је никада већи и не само тај буџет, већ и оно што смо у истој кући буџетске резерве и из билансног простора буџета узимали, значило је много. Али то олакшава позицију једној, релативно малој, а независној и сувереној земљи да води независну политику – нагласио је председник Вучић.

У наставку састанка, додао је, било је речи о томе шта све то што можемо да се уради за припаднике војске и полиције, објективано анализирајући тренутно стање.

– Знамо са колико се још проблема суочавамо, знамо колико још мука имамо и у полицији и у војсци, знамо да смо наследили, не ништа већ, како је Небојша Стефановић то на састанку рекао, минус од осам милијарди, а да готово ништа нисмо имали ни од технике, опреме и униформи. Данас је стање са униформама неупоредиво боље у полицији и у  војсци – нагласио је председник илуструјући ту тврдњу примером да када је 2012. постао министар одбране, у РВ и ПВО било је два "мига 21" које данас називају "мртвачки сандук" и један "миг 29" који није могао да полети, а данас је то стање много другачије, па ће данас моћи да се види најмоћнија презентација српског оружја и оруђа у последњих много деценија.

Према његовим речима, данас у Нишу моћи ће да се види и моћно и снажно ратно ваздухопловство, а у будућности ће моћи да се види и све снажнија и противваздушна одбрана.

Председник је најавио да ће данас наступити и осам "мигова 29" на небу, што је највећи број до данас, исто толико "Орлова", као и Г4, школске авионе,  бомбардере и "ловце", али и хеликоптери Ми 35 "ђавоље кочије".

– Купили смо још три Ми-17 и наручили још три "Пуме", наручили смо још девет Ха 145, тако да смо уз Мађарску, Пољску и Румунију највећи наручиоци хеликоптера у овом делу света. То драматично мења позицију Србије у војном и полицијском смислу, јер ми толико хеликоптера нисмо имали, а не да говорим да су то убедљиво најбољи хеликоптери и нешто што позиционира Србију на сасвим другачији начин. Видећете данас је највећи број тенкова икада на једном месту у дефилеу, али друга оклопна возила, друга наша оруђа, као и највећи број војника и полицајаца у једном тренутку на једној вежби у дефилеу, више од 4.000 људи, а наш је циљ да за две године, после одређених промена, можемо да изведемо и 10.000 људи – нагласио је председник Вучић.

Врховни командант је подсетио и да су купљена и два система беспилотних летелица, моћних беспилотних летелица кинеске производње наоружане, оно што чини суштину модерног ратовања, а све то треба да служи у сврху одвраћања потенцијалног агресора од напада на Републику Србију.

– Трећа ствар која је важна за војнике и полицајце, а то је да смо говорили и о њиховим примањима. Њихова примања данас су боља него што су била, чак су припадници полиције рекли да су задовољни, наравно задовољни у складу са условима у којима живимо. Ти људи то разумеју, али ја мислим да ме не можемо и да ћемо морати и даље да повећамо војницима и полицајцима плате – поручио је председник Вучић указујући на значајно мање плате појединих занимања него на тржишту.

Ове године, додао је он, ићи ће се на значајно повећање плата и примања и полицајцима и војницима.

– Верујем да ће се то додатно одразити на жељу људи да долазе у војску и полицију и да тиме показују своју љубав према држави и Србији, јер обављају најсветији и најважнији задатак – закључио је председник Вучић.

На основу Одлуке председника Републике Србије Александра Вучића, смерница првог потпредседника Владе Републике Србије и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и министра одбране Александра Вулина и Наређења начелника Генералштаба Војске Србије, генерала Милана Мојсиловића, Копнена војска добила је задатак да у сарадњи са Ратним ваздухопловством и противваздухопловном одбраном и Министарством унутрашњих послова Републике Србије, планира, организује и изведе приказ способности припадника Војске Србије и Министарством унутрашњих послова Републике Србије, поводом обележавања Дана победе у Другом светском рату под називом „Одбрана слободе".

Председник Вучић ће се данас у Нишу састати и са прeдсeдником Мeђународног комитeта Савeта Рускe Фeдeрацијe Константином Косачовим.

Повезане вести