Обележен Дана војних ветерана

Понедељак, 4.12.2017 | Култура и традиција

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић приредили су данас у Великој ратној сали Старог Генералштаба пријем за представнике војних ветерана.

Свечаном скупу су присуствовали државни секретари у Министарству одбране, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, војни ветерани.
 
Обраћајући се присутнима министар Вулин је рекао:
– Ево данас како трећи пут обележавамо дан ветерана. Србија ратује више од 100 година, а ми трећи пут обележавмао дан наших ратника. Србија се за своју слободу, право да одлучује, бори стотину година и више, а ми трећи пут обележавамо дан када смо добили ветеране. Говори то о нама, говори то о народу који је жељан слободе, народу који је увек био на правој страни света, народу који баш никада није погрешио у избору, народу који за разлику од много већих и моћнијих и бројнијих, баш никада није стао на страну зла, чак ни када је изгледало да ће зло победити и заувек владати. Говори то о нама и о томе да када год слушамо друге, када сами не одлучујемо о себи, онда дочекамо да се од нас тражи да заборавимо. Онда дочекамо да се од нас тражи да се не сећамо ни своје историје, а ни људи који су стварали историју. Дочекамо да нам други пишу своју истину и да ми њихову лаж морамо да прихватимо као своју историју.

Министар Вулин је истакао да смо кад год су други одлучивали о нама и хтели да пишу нашу историју, у тој историји били мали, били злочинци.
 
– Када год су други писали нашу историју и када год су нам други говорили шта да памтимо и како да мислимо, онда су учили нашу децу да се стиде својих очева, својих дедова и онда су им говорили да је свака борба узалудна и заправо погрешна. И онда су нам децу учили да је свака српска борба за слободу уствари прескупа и да је свака жртва дата за слободу превелика жртва. И да све што  су њихови преци радили да би имали право да говоре својим језиком и да мисле на својој земљи баш тако како мисле, да је воле, чувају, да је све то било непотребно и сувише скупо – рекао је министар одбране и нагласио:
–Ми мислимо својом главом. Ова земља, ова држава, ово државно руководство, мисли својом главом и зато има храбрости да ствари назове правим именом. И зато има храбрости и има обавезу да се са поносом сећа свих оних који су ову земљу бранили, чували, који су за њу жртвовали и живот и здравље, свих оних који су због ње постојали и због којих ова земља постоји.
 
Вулин је захвалио, како је рекао, не само у име Министарства одбране, у име свих припадника Војске Србије, већ у име сваког грађанина Србије, у име сваког Србина, без обзира где он живи.

– Ја вам се данас захваљујем у име сваког људског бића које цени слободу зато што сте нам изборили право да сами одлучујемо о себи, о својој судбини, да сами бирамо пријатеље. Ја вам се данас захваљујем у име народа који има право да се сећа, који има право да се поноси. Ја вам се захваљујем у име народа којем сте изборили право да буде слободан и свој на своме. Како се  ова генерација буде сећала оне пре ње, и како се ова држава и  ова земља буде сећала оних који су јој слободу борили и изборили, тако ће се неке будуће генерације сећати нас. Однос према нашим ратницима је увек био и показатељ односа према нашој земљи, нашој држави и нашем народу. Хвала вам за жртву, хвала вам што сте умели да занемарите, склоните некако у страну када држава није била поштена и исправна према вама. Хвала  вам што сте разумели да је Србија нешто више од политике и много виша, вреднија, снажнија,  драгоценија него што су наређења која смо умели да слушамо када су нам  говорили да требамо да се стидимо оних који су ову земљу бранили и одбранили. Честитам вам празник. Желим да га дочекате још пуно пута, а изнад свега  да будете поносни на своју Србију, као што је она поносна на сваког од вас – рекао је на крају свог обраћања министар Александар Вулин.
 
Присутнима се обратио и пуковник Слађан Ристић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране. Он је подсетио да се 4. децембар обележава од 2015. године у знак сећања на потписано примирје у Првом балканском рату 1912. године, када су око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постали „стари ратници” (савремени термин је „ветерани”).

– И ове године на 4. децембар, наш велики војни празник, посвећен војним ветеранима, чувајући од заборава окупљамо се у свим командама, јединицама и установама Министарства одбране и Војске Србије, постројавамо ратне јединице под ратним и војним заставама, у истом строју са ратним и мирнодопским командантима, командирима, војницима и војним ветеранима који су часно и одано служили својој отаџбини. Вршимо прозивке и читамо њихова имена,  имена оних најбољих који нису више са нама. Обилазимо  спомен-обележја, полажемо венце заједно са нашим друговима војним ветеранима, и са њиховим потомцима и породицама организујемо пријеме, спортске сусрете и такмичења. Отварамо изложбе и спомен-собе, организујемо предавања и евоцирамо успомене на њихова јуначка дела, подвиге и догађаје, објављујемо књиге, монографије, записе,  додељујемо признања најзаслужнијима, достојанствено испраћамо наше ратне другове и колеге у заслужену пензију, организујемо свечане академије – истакао је пуковник Слађан Ристић.
 
Поводом обележавања Дана војних ветерана, раније данас, делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио министар одбране Александар Вулин, а у којој је био и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, уз војне почасти, положила је венце крај Спомен-костурнице војника страдалих у српско – турским ратовима и Српско – бугарском рату и крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату, док је централна комеморација одржана поред Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату, на Новом гробљу.
 
Делегација Министарства одбране и Војске Србије положила је венце и крај Споменика жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. на Савском тргу у Београду, а Дан војних ветерана свечано је обележен у свим јединицама Војске Србије. 

Повезане вести