Почасна артиљеријска паљба поводом Дана државности

Среда, 14.2.2018 | Култура и традиција

Поводом обележавања 15. фебруара – Дана државности Републике Србије, данас су на Београдској, Нишкој и Петроварадинској тврђави извршене почасне артиљеријске паљбе.

Поводом обележавања 15. фебруара – Дана државности Републике Србије, данас је на Савској тераси на Калемегдану извршена почасна паљба са десет плотуна из шест артиљеријских оруђа у складу са наређењем које је тим поводом дао председник Републике Србије.

Паљби, коју је извео Гардијски батаљон Војске Србије, присуствовали су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са сарадницима, као и бројни грађани. 

Ове године, почасна артиљеријска паљба изведена је истовремено, у 16 часова, на Београдској, Нишкој и Петроварадинској тврђави. Почасној паљби у Нишу је присуствовао потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, а у Новом Саду председник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Жељко Петровић. 

Србија обележава Дан државности на велики хришћански празник Сретење, обележавајући годишњицу Првог српског устанка под вођством вожда Карађорђа. На исти дан, 1835. године донет је и први Устав српске кнежевине, познат и као Сретењски устав, који је Србију дефинисао као независну кнежевину подељену на округе, срезове и општине.

Повезане вести