Примопредаја дужности команданта сектора Запад у мисији УН у Централноафричкој Републици

Четвртак, 24.8.2017 | Мултинационалне операције

Пуковник др Миливоје Пајовић који је тренутно ангажован у мисији УН у Централноафричкој Републици (MINUSCA), у наредном периоду вршиће дужност команданта сектора Запад до постављења новог команданта.

Пуковник др Миливоје Пајовић, начелник Центра за мировне операције који је тренутно ангажован у мисији УН у Централноафричкој Републици (MINUSCA), у наредном периоду вршиће дужност команданта сектора Запад до постављења новог команданта.

На примопредаји дужности у Буару, одлазећи командант из оружаних снага Пакистана бригадни генерал Игбал Имран пожелео је пуковнику Пајовићу успех при обављању нове дужности и нагласио да је сигуран да ће пуковник Пајовић својим знањем, умећем, професионалним односом према обавезама и пожртвованошћу значајно допринети мисији у целини.

Пуковник Пајовић je, oд марта 2017. године, обављаo дужност заменика команданта сектора Запад у овој мировној операцији.

Сектор Запад, који обухвата подручје површине преко 250.000 km2, са више од 14 различитих наоружаних фракција, је веома нестабилно подручје, а војне снаге мисије MINUSCA покушавају да одрже крхки мир. Овај Сектор је значајан за целокупну мисију УН у Централноафричкој Републици јер кроз њега пролази главна снабдевачка рута за функционисање мисије, која води ка Камеруну и Дуали.

Ангажовање официра из састава Војске Србије на дужности команданта Сектора је потврда високог квалитета српских официра и потврђује чињеницу да Уједињене нације имају потпуно поверење у све припаднике Војске Србије који се ангажују у мировним мисијама широм света. Војска Србије отпочела је ангажовање у мисији MINUSCA од 20. септембра 2014. године и тренутно се, поред пуковника Пајовића, тамо налазе два официра на штабним дужностима, два официра на дужностима војних посматрача и 70 припадника војне болнице нивоа 2. 

Повезане вести