Запажен старт српских тенкиста

Уторак, 31.7.2018 | Међународна сарадња

Атмосфера на војној "Олимпијади" у Подмосковљу се захуктава, а другог дана тенковског биатлона, у оквиру квалификационих индивидуалних трка, наступила је прва од три тенковске посаде Војске Србије.

Српски тенкисти у одличној трци заузели су друго место, одмах иза Русије, која је први фаворит биатлона. У овој групи, учествовала је и екипа Ирана.

Заслужна за прве лепе вести из руске престонице је посада прве екипе Војске Србије, коју су чинили су командир тенка поручник Младен Икић, возач десетар Дејан Милановић и нишанџија десетар Богољуб Арсов.

Друга екипа Војске Србије такмичиће се у уторак, 31. јула, а трећа екипа наступиће 5. августа.

Пропозиције такмичења налажу да се по завршетку индивидуалних трка сабирају времена свих екипа и на основу најбољих резултата рангирају земље учеснице за улазак у полуфинале, у које ће се пласирати 12 најбољих екипа.

Подједнако динамично је и на осталим локацијама на којима се војне игре одржавају, па и "инжињерци" и "снајперисти" сваки слободан тренутак користе за припреме, јер их јака конкуренција очекује у обе дисциплине.

У близини Волгограда, у граду Воложејск, наши "инжињерци" врше завршне припреме за одмеравање снага у дисциплини Инжињеријска формула, у оквиру које, на "пит-стопу", свака машина извршава инжињеријски задатак, по својој намени. Екипу чине посаде ровокопача, дозера „БАТ“, машине за рашчишћавање препрека и пливајући транспортер самоходни.

Инжињеријски задаци увежбавају се на 650 хектара на полигону 187. Инжињеријског центра, смештеном на острву које окружују реке Волга и Ахтуба. Само такмичење се реализује на обалама и на самој реци Ахтуба, а наши "инжињерци" дају све од себе упркос врелим летњим температурама од 31 до 36 степени и честим пљусковима.
 
У овој дисциплини на стази дужине 2.600 метара, такмичи се пет земаља, а осим нас и домаћина Русије, ту су још и Пакистан, Белорусија и Кина. Финална трка одржаће се 5. августа.
 
Припреме деветочлане екипе Војске Србије у дисциплини Снајперска граница у Белорусији, недалеко од Минска, такође улазе у завршну фазу, а такмичари ће бити у прилици да покажу своја умећа и у индивидуалном делу, као и у оквиру снајперских парова. Припреме снајперског тима Војске Србије подразумевају излазак на ватрену линију, консултације са снајперским тимом колега из Руске Федерације, као и испитивање тачности снајперске пушке "Драгунов".

Повезане вести