Вежба подржана рачунарским симулацијама Здружени удар 2018

Петак, 25.5.2018 | Обука

У Центру за обуку путем симулација Војске Србије у Београду, у току је вежба подржана рачунарским симулацијама „Здружени удар 2018“, по теми „Борбена група у нападу, ојачана чета у одбрани“

У Центру за обуку путем симулација у Београду, у току је вежба подржана рачунарским симулацијама „Здружени удар 2018“, по теми „Борбена група у нападу, ојачана чета у одбрани“.

Реч је о заједничкој активности Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Жандармерије, Црвеног крста Србије, Међународног комитета Црвеног крста и Центра за обуку путем симулација.

Петодневном вежбом руководи пуковник Горан Стаменковић из Команде Копнене војске, а команданти вежбајућих јединица су пуковник Радован Гајић и мајор Игор Шмигић. Вежба је прилика да се провери способност команди Друге и Треће бригаде копнене војске за планирање, организовање и вођење нападне и одбрамбене операције, у условима симулираног окружења.

Извођењем вежбе проверено је и познавање начела употребе јединица и средстава, садејства са јединицама РВиПВО, али и сарадње са осталим структурама система одбране. Увежбаване су, такође, и тактичке радње, технике и процедуре, аанализиран је квалитет донетих одлука на свим нивоима командовања.

Вежбе подржане рачунарским симулацијама незаобилазан су облик практичне обуке команди јединица у Војсци Србије. Реализацијом оваквих активности Центар за обуку путем симулација стекао је искуства у моделовању, припреми и реализацији оваквих вежби, а јединице у извођењу увежбавања на савремен начин.

Владимир Вјештић, МЦ Одбрана

Повезане вести