Заједничка инжињеријска обука Војске Србије и Оружаних снага САД

Понедељак, 24.4.2017 | Међународна сарадња

Део припадника 310. инжињеријског батаљона Треће бригаде и 15. инжињеријског батаљона Европске Команде Оружаних снага САД, учествује на заједничкој обуци која се реализује у околини базе „Југ“.

На полигону „Боровац“ и стрелишту ,,Вртогош” део припадника 310. инжињеријског батаљона Треће бригаде Копнене војске и 15. инжињеријског батаљона Европске Команде Оружаних снага Сједињених Америчких Држава, приказали су знања стечена током заједничке обуке која се изводи у периоду од 7 до 28. априла у околини базе „Југ“.

У оквиру вежбе у којој учествује 29 припадника Војске Србије и 19 припадника Европске Команде Оружаних снага САД  реализовано је инжињеријко-геодетско извиђање деонице пута, а  на основу добијених података и израђене пројектне документације, настављено са реконструкцијом пута. У току вежбе израђена је и једнозидна једноспратна конструкција моста „Бејли“ дужине 4 поља, која је „лансирана“ преко суве препреке, и приказано постављање мосног блока тешког механизованог моста преко водене препреке на полигону.

Присутни су могли да виде и начин израде дела грудобрана на базном кампу од жичаних кавеза („Хеско“ баријера) пуњених земљаним и каменим материјалом.

– Обука је веома успешно реализована. Наши војници заједно са припадницима 15. инжињеријског батаљона Европске Команде оружаних снага САД, дали су свој максимум и обучили се за реализацију свих планираних садржаја обуке – рекао је начелник Управе за оперативне послове бригадни генерал Душко Жарковић.

Из Оружаних снага Сједињених Америчких Држава приказу су присуствовали пуковник Даглас Фахерти из Амбасаде САД у Београду и потпуковник Џефри Хол командант 15. инжињеријског батаљона Европске Команде оружаних снага САД.

Потпуковник Хол је истакао да  се обука и вежба одвијају на два нивоа – једном који је подразумева обуку у коришћењу инжињеријске опреме и средстава, док други подразумева унапређење сарадње између војника двеју војски.

Циљ ове заједничке обуке, поред основног унапређења кључних способности и стицања искуства у раду у међународном окружењу, јесте и дообука припадника 31. инжињеријског батаљона на инжињеријским средствима Европске Команде оружаних снага САД, који требају да буду предмет донације америчке стране. Донација би требала да буде уручена до краја 2017. године, а састоји се од 5 инжињеријских машина и 2 моторна возила самоистоваривача.

У мају ове године планиран је наставак заједничке обуке који ће бити реализован у Савезној Републици Немачкој где је стациониран инжињерски батаљон из састава Европске Команде оружаних снага САД. 

Повезане вести