Настављамо са модернизацијом и опремањем РВ и ПВО

Понедељак, 24.12.2018 | Култура и традиција

Поводом Дана РВ и ПВО уручене су медаље за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Србије и медаље за ревносну службу припадницима Министарства одбране и Војске Србије.

Министар Вулин: Настављамо са модернизацијом и опремањем РВ и ПВО


"Година за нама је она у којој је РВ и ПВО спашена од пропадања и уништења. То је година у којој смо поново вратили поверење читаве нације и наше војске у РВ и ПВО, изјавио је министар одбране Александар Вулин поводом Дана РВ и ПВО.

- Година која је пред нама ће бити година наставка модернизације и опремања и у којој ће после више деценија имати 14 „мигова 29“, у којој ћемо добити нове хеликоптере Ми 17, нове борбене хеликоптере Ми 35, сјајне хеликоптере Х145. Биће то година у којој ћемо моћи да кажемо да смо у регионалном смислу, вероватно, најспособније ваздухопловство и противваздухопловна одбрана. Наравно, изнад свега су људи, они који чине РВ и ПВО, они због којих је све ово могуће. Ми се поносимо њиховом храброшћу, обученошћу, посвећеношу и у години која је пред нама радићемо на томе да материјални положај не само наших пилота, припадника ПВО, већ и летачког и земаљског особља буде далеко бољи и да им живот буде бар мало лакши и једноставнији и да не брину о материјалним проблемима, а свакако да имају разлога да буду задовољни и војском и односом према њима, односом државе и наравно читаве нације – нагласио је министар Вулин.

Он је подсетио да су сви били поносни када се на небу над Србијом на вежби „Век победника“ после много година летело осам „мигова 29“.

- Идућа година ће бити година даљег обнављања, у којој ћемо сами чувати наше небо, своју земљу и у којој ћемо наставити да модернизујемо и опремамо наше ваздухопловство и ПВО– поручио је министар Вулин.

Подсећајући на историјски значај празника, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић истакао је да се данас у свим јединицама, а вечерас и у Команди РВ и ПВО, обележава Дан РВ и ПВО.

- Реч је о изузетно значајном празнику за све нас, нарочито у години која је са становишта РВ и ПВО била значајна пре свега због опремања савременим борбеним системима, пре свега ваздухопловима МиГ 29 и Ласта. У ток ове године завршили смо и ремонт на делу кључни борбених средстава и учествовали у мултинационалним вежбама као што су „Air solution“ и БАРС, као и на вежбама у земљи међу којима је најзначајнија „Век победника“ – нагласио је генерал Жарковић.

Према његовим речима, припадници РВ и ПВО у наредну годину улазе са великим очекивањима када је реч о опремању и усавршавању кадра који ће бити спреман и способан да прихвати нову технику, а самим тим да унапреде и опративне способности ваздухопловства.

Изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, поводом Дана РВ и ПВО,  уручио је медаље за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Србије и медаље за ревносну службу припадницима Министарства одбране и Војске Србије.

Повезане вести