Додела војних споменица припадницима 37. моторизоване бригаде

Среда, 5.6.2019 | Култура и традиција

Поводом 20 година од одбране од НАТО агресије на СРЈ, данас су у Дому Војске Србије у Краљеву уручене војне споменице припадницима некадашње херојске 37. моторизоване бригаде.

Активним и пензионисаним припадницима херојске бригаде и породицама погинулих припадника војне споменице уручили су заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић и генерал у пензији Љубиша Диковић, који је био командант бригаде током НАТО агресије.
 
У обраћању присутнима, генерал Цветковић је истакао да је „положена велика и непроцењива жртва, али и завет који су припадници 37. моторизоване бригаде заједно са осталим херојским јединицама Војске Југославије остварили“.
 
– На понос свих нас и генерација које следе сачували су највишу вредност нашег народа – слободу, поручио је заменик начелника Генералштаба.
 
Генерал у пензији Љубиша Диковић поручио је да је ово „још један дан за тугу, али и дан када треба да будемо поносни на оне који су, борећи се да сачувају и одбране земљу, оставили свој живот на простору Косова и Метохије “.
 
Током НАТО агресије, 37. моторизована бригада изгубила је 60 својих јунака, а 186 их је рањено. У знак сећања на њих, припадници 37. моторизоване бригаде подигли су 16. јуна 2000. године меморијални споменик „Херојима 37. моторизоване бригаде” у касарни у Рашки.

Повезане вести