Обилазак припрема за „Тенковски биатлон“

Четвртак, 4.7.2019 | Обука
Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су на Пасуљанским ливадама завршној фази припрема тенковских посада Војске Србије за учешће на 6. Међународним војним играма у Русији и такмичење у дисциплини „Тенковски биатлон".

Након приказа, министар Вулин је изјавио да је задовољан озбиљношћу и преданошћу коју показују српски тенкисти и да се нада да ће ове године на армијским играма остварити бољи резултат него протеклих година.

– Војска Србије мора и може да се мери са најбољим армијама света. Некада наша опрема заостаје, али квалитет наших људи никада и ни по коју цену не може да заостаје за другима. На „Алабину“ ћемо показати колико смо напредовали, шта смо научили и још једном доказати да и од нас има шта и треба да се учи. Сви припадници Војске Србије врло су поносни на своје такмичаре и ми смо веома захвални за сваку прилику где можемо да се такмичимо са најбољима на свету и да покажемо да нам је место међу најбојима – рекао је министар Вулин.

Седми по реду „Тенковски биатлон“, којим ће отпочети Међународне војне игре, одржава се од 3. до 17. августа на полигону „Алабино“ у московској области у Руској Федерацији.

За такмичење у Руској Федерацији увежбавало се девет тенковских посада, а евалуацију и одабир четири најбоље (три такмичарске и једне резервне), које ће представљати Војску Србије извршило је руководство задужено за припреме, које предводи командант 17. механизованог батаљона Прве бригаде копнене војске потпуковник Раде Адамовић.

Према речима потпуковника Адамовића, данас је на Пасуљанским ливадама показан само један сегмент обуке тенкиста за учешће на „Тенковском биатлону“.

– Приказали смо гађање у индивидуалној трци тенковским топом 125 мм, противавионским митраљезом 12,7 мм и спрегнутим митраљезом 7,62 мм и савладавана је стаза без препрека – истако је потпуковник Адамовић и додао да се нада што бољем пласману у Руској Федерацији.

Потпоручник Душан Стеванчев члан је екипе која се припрема за учешће на овогодишњем „Тенковском биатлону“ и истиче да је наша екипа изузетно мотивисана за учешће на Међународним војним играма.

– Данас смо приказали две трке по пропозицијама за штафетну и индивидуалну трку. Индивидуална трка се вози у квалификацијама за полуфинале, док се штафетна трка вози у полуфиналу и у финалу „Тенковског биатлона“ – објаснио је потпоручник Стеванчев.

Припреме за тенковски биатлон почеле су 21. маја и трајаће до 19. јула. Прва фаза припрема одржана је на полигону „Међа“ где је увежбавана вожња на стази са свим препрекама какве такмичаре очекују у Руској Федерацији. Очекује се да ће на овогодишњем такмичењу учествовати до 24 земље, а полазак тенковских посада Војске Србије за Руску Федерацију планиран је 25. јула.

Данашњем увежбавању тенкиста присуствовали су и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Друге бригаде копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић и шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић.

Повезане вести