Пуна аутономност српске војне болнице у Африци и у време пандемије

Среда, 3.2.2021 | Мултинационалне операције
Српска војна болница нивоа 2+ у мисији Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA) потпуно је аутономна и самоодржива и у условима пандемије заразне болести ковид 19, што значи да сву опрему и медицинско особље у болници обезбеђује Република Србија.

Због сложене политичке и епидемиолошке ситуације у тој афричкој земљи обустављен је авионски саобраћај, што је умногоме отежало снабдевање болнице санитетским материјалом и планирану инсталацију медицинске и логистичке опреме.

Војна болница је тако остала ослоњена само на мобилни рендгенски апарат, којим је обављено више од 2.500 снимања за потребе хируршких, интернистичких, ортопедских и стоматолошких интервенција пре него што је, после 11 месеци интензивне употребе, престао са радом.

Да би наставили са несметаним пружањем здравствене заштите, заставник прве класе Владан Миладиновић, заставник прве класе Андрија Лукић, војни службеник Дејан Петкоски, војни службеник Андреј Ворински и војни намештеник Миодраг Николић сопственим снагама су прво сервисирали мобилни, а затим и успешно инсталирали стационарни рендгенски апарат. Потврда да су посао обавили добро стигла је од фирме из Републике Србије овлашћене за инсталацију, чији представници нису били у могућности да допутују у Централноафричку Републику.

Српска војна болница у мисији MINUSCA обезбеђује прву и другу линију здравствене заштите, хитну реанимацију/стабилизацију, хитне хируршке интервенције, основну стоматолошку заштиту и евакуацију повређених до следећег нивоа медицинске заштите.

Повезане вести