Признања Министарства одбране за припаднике који су се истакли у акцијама спасавања

Петак, 23.6.2017 | Актуелности

Министар одбране и начелник Генералштаба примили су данас припаднике Војске Србије и Жандармерије, који су се истакли у спасавању деце код границе са Бугарском и човека из запаљеног чамца на Лиду.

Министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, примили су данас у Малој ратној сали шест припадника Војске Србије и двојицу из Жандармерије, који су се претходних дана истакли у акцијама спасавања двоје деце код државне границе према Бугарској и човека из запаљеног чамца на Лиду у Земуну.
 
Уручујући медаљоне Министарства одбране  министар Ђорђевић је  истакао да су припадници још једном доказали да достојно носе своје униформе, јер за њих није било дилеме треба ли помоћи и још једном доказати грађанима да завређују њихово поверење.
 
- Немамо довољно добар начин да вам се одужимо, можемо само да урадимо оно што је често најтеже, да вам људски и од срца кажемо хвала на вашем херојству - рекао је министар одбране, и додао да је сигуран да су поносни на своје дело и да им то што носе у себи нико не може одузети нити им платити, те да је то највећа привилегија.
 
Министар Ђорђевић је потврдио да је имао личну жељу да сретне награђене и уручи им признања како би им дао до знања колико поштује њихов чин.

- Част је познавати вас и бити министар одбране Војске која има такве припаднике у свом строју, изјавио је Ђорђевић.
 
Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић придружио се честиткама и рекао награђеним припадницима да су учинили част Војсци и Полицији тиме што су доказали да су спремни за добра и храбра дела.
 
- Срећни смо што имамо такве људе који часно обављају свој посао. Држава од нас очекује да обављамо задатке како најбоље умемо, а постоји тим људи чија је жеља да учине све како би обезбедили боље услове за припаднике Војске и Полиције, рекао је генерал Диковић.
 
Подсетимо, припадници Заједничких снага Војске и Полиције, ангажовани на обезбеђењу дела државне границе, пронашли су двоје деце старости 16 и 9 година из села Драговита код Поганова – у општини Димитровград, која су се изгубила чувајући стоку, и одвели их до Здравственог центра у Димитровграду.
 
Током радова припадника 1. понтонирског батаљона Речне флотиле на склапању понтонског моста преко реке Дунав, до плаже Лидо у Земуну, награђени су из запаљеног  чамца у приватном власништву, захваћеног ватром, спасили човека - допливали до њега и извукли га на обалу плаже Лидо где му је докторка указала прву помоћ.

Повезане вести