Златна и бронзана медаља за војне возаче на Међународним војним играма

Недеља, 30.8.2020 | Међународна сарадња
Возачи Војске Србије освојили су треће место и бронзану медаљу у екипној трци са бојевим гађањем, која представља главни догађај у дисциплини „Војни рели“ Међународних војних игара, која се одржава у Републици Туви на далеком истоку Руске Федерације.

Посебан успех остварила је посада Војске Србије у којој су десетар Милош Четровић и старији водник Горан Ћокић освојивши прво место и златну медаљу у индивидуалној трци „Војног релија“, са најбољим резултатом у конкуренцији осам посада у категорији возила формуле погона 6x6.

Прво место у дисциплини „Војни рели“ заузела је Русија, а друго место поделили су Белорусија и Узбекистан.

Возачи Војске Србије имали су четири трке: индивидуалну, затим трку са провером ватрене оспособљености, трку са претицањем и екипну трку. У овим тркама коришћена су неборбена возила у категоријама 4x4 и 6x6 „камаз” и „урал”, док је главна екипна трка вожена на руском војном возилу 4x4 ГАЗ-2330 „тигар“.

Трке се изводе у различитим теренским условима, на релацијама од 150 до 250 километара. Пред старт трке такмичари добијају маршруту учитану у навигационе уређаје које користе Оружане снаге Руске Федерације, а преко којих судије прате детаље трке и брзину кретања возила. Поред мерења укупног времена потребног за савладавање стазе, негативно је бодовано свако одступање од задате руте и свако прекорачење брзине.

Вођа екипе наших војних возача и судија на овогодишњем такмичењу пуковник Драгиша Зинаја презадовољан је нашим наступом у дисциплини „Војни рели“.

„Вредно смо радили, добро се припремили, дали све од себе током такмичења и успех није изостао. Поновили смо резултат из прошле године и потврдили да то није било случајно, већ да имамо одличне војне возаче, спремне и за навећа светска надметања“, рекао је пуковник Зинаја после главне трке релија.

Тенкисти Војске Србије остварили су данас такође велики успех пласманом у полуфинале „Тенковског биатлона“.
 
На овогодишњим Међународним војним играма учествују и снајперисти Војске Србије, који се надмећу у Белорусији, а такмичење завршавају 5. септембра. У наставку их очекује екипно такмичење свих земаља учесница, међу којима су поред Србије и Русија, Јерменија, Белорусија, Вијетнам, Катар, Таџикистан и Узбекистан.

Повезане вести