Centralna logistička baza

Centralna logistička baza je najveća logistička jedinica u Vojsci Srbije, čija je osnovna namena realizacija zadataka u okviru funkcije snabdevanja u sistemu odbrane, sa osnovnim pokretnim stvarima i rezervnim delovima, ubojnim i pogonskim sredstvima, intendantskim, sanitetskim i veterinarskim pokretnim stvarima.
 • Centralna logistička baza
  Komandant Centralne logističke baze, brigadni general Petar Latković
  • Prvi skladišni bataljon
  • Drugi skladišni bataljon
  • Treći skladišni bataljon
  • Drugi sabirno-prodajni centar
  • Prvi logistički centar
Centralna logistička baza je neposredni nosilac logističke podrške dela jedinica i ustanova u garnizonu Beograd. 

U sastavu Baze su komanda, komandna četa, logistički bataljon, četiri skladišna bataljona i dva sabirno-prodajna centra.

Komandant Centralne logističke baze je brigadni general Petar Latković. 

Zadaci Centralne logističke baze


Centralna logistička baza izvršava sledeće zadatke:

 • Snabdevanje sistema odbrane osnovnim pokretnim stvarima i rezervnim delovima, ubojnim i pogonskim sredstvima, intendantskim, sanitetskim i veterinarskim pokretnim stvarima,
 • Održavanje sredstava posebne namene, ubojnih i raketnih sredstava, pogonske opreme i instalacija,
 • Realizacija logističke podrške dela jedinica i ustanova u garnizonu Beograd.

Tradicije Centralne logističke baze


Centralna logistička baza nastavlja tradicije 608. pozadinske baze, čiji koreni datiraju od 1953. godine, kada je u Prečkom kod Zagreba formirana Baza za prijem materijalnih sredstava iz uvoza. Prilagođavajući svoju strukturu potrebama tadašnje Jugoslovenske narodne armije, 20. novembra 1961. godine preformirana je u Bazu za prijem materijalnih sredstava, sa sedištem u Pančevu.

Od 1987. godine, postoji kao Tehničko-snabdevačka baza SSNO (Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu). Najzad, 16. novembra 1992. godine, formirana je 608. pozadinska baza Generalštaba Vojske Jugoslavije, s namenom smeštaja, čuvanja i ešeloniranja strategijskih rezervi.

Formiranjem Centralne logističke baze 15. decembra 2006. godine objedinjeni su svi vantrupni skladišni kapaciteti u Vojsci Srbije. 

Dan Centralne logističke baze obeležava se 16. novembra. Tog dana 1992. godine formirana je 608. pozadinska baza, čije tradicije nastavlja Centralna logistička baza.

Kontakt


Adresa: Mije Kovačevića 5, 11 000 Beograd
Telefon: +381 (0) 11 3205-002
Telefaks: +381 (0) 11 3205-106
Imejl: clob_komandant@vs.rs

Povezane vesti