Taktička vežba „Srpski ŠTIT – 11“

Četvrtak, 24.8.2017 | Obuka

Na bazi „Jug“ i poligonu „Borovac“ danas je završena trodnevna evaluacija obučenosti pešadijske čete i voda za zaštitu snaga Treće brigade KoV za angažovanje u misiji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Na bazi „Jug“ i poligonu „Borovac“ danas je završena trodnevna evaluacija obučenosti pešadijske čete i voda za zaštitu snaga Treće brigade kopnene vojske za angažovanje u misiji mirovnih snaga Ujedinjenih nacija u Republici Liban (UNIFIL).

Taktička vežba „Srpski ŠTIT – 11“, kojom je rukovodio zamenik komandanta Treće brigade pukovnik Slađan Stamenković, pokazala je da oficiri, podoficiri i vojnici pešadijske čete i voda za zaštitu snaga imaju visok nivo obučenosti u patroliranju, obezbeđenju mesta baziranja, kontroli masovnog okupljanja, radu na osmatračkoj stanici i obezbeđenju kontrolnih punktova, konvoja i „VIP” ličnosti.

Proveru obučenosti je izvršio evaluatorski tim Generalštaba Vojske Srbije pod rukovodstvom potpukovnika Dušana Rakočevića.

Taktičkoj vežbi su prisustvovali komandant Treće brigade kopnene vojske pukovnik Predrag Grbić, četvoročlani tim oružanih snaga Kraljevine Španije predvođen potpukovnikom Franciskom Hoze Pol Eskolanom i predstavnik Oružanih snaga Republike Italije kapetan Alesandro Desiato.

Pešadijska četa se priprema za učešće u „Sektoru istok“ multinacionalne operacije UN u Libanu, gde će se nalaziti u kontigentu Oružanih snaga Kraljevine Španije, dok će vod za zaštitu snaga izvršavati zadatke sa kontigentom Oružanih snaga R. Italije u „Sektoru zapad“.

Čast da komanduje pešadijskom četom pripala je majoru Mladenu Gligorijeviću dok će zastavu Republike Srbije u „Sektor zapad“ ponosno poneti komandir voda za zaštitu snaga poručnik Miodrag Živkov. 

Povezane vesti