Provera spremnosti pešadijske čete Prve brigade za misiju UN u Libanu

Utorak, 4.9.2018 | Obuka

Na bazi „Jug“ kod Bujanovca juče je počela evaluacija pešadijske čete Prve brigade kopnene vojske za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.

Na bazi „Jug“ kod Bujanovca juče je počela evaluacija pešadijske čete Prve brigade kopnene vojske, koja će, ukoliko dobije sertifikat o osposobljenosti za učešće u misiji, već od novembra krenuti na izvršavanje zadataka u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL). 

Smotra jedinice, izlazak na poligon, formiranje baznog kampa, patrole i kontrolni punktovi su samo neki od sadržaja koje će mirovnjaci morati uspešno da obave, kako bi stekli sertifikat za učešće u mirovnim misijama. 

Spoljnu formalnu evaluaciju obučenosti i interoperabilnosti vrši tim Generalštaba Vojske Srbije, na čelu sa potpukovnikom Boškom Ćućuzom, koji u skladu sa scenariom vežbe, postavlja supozicije i zadatke na osnovu kojih evaluatori utvrđuju obučenost jedinice za izvršavanje zadataka u multinacionalnoj operaciji. 

Procesu evaluacije prisustvuju i oficiri iz španskog bataljona u kom će četa Vojske Srbije biti angažovana tokom misije u Libanu na čelu sa komandantom bataljona potpukovnikom Davidom Kuestom Valinom. 

Intenzivna obuka je otpočela u julu, tako što su pripadnici čete savladali sadržaje obuke poput individualnih radnji, gađanja, upoznavanja sa zonom operacije i kolektivnih procedura koje se primenjuju u UN. Od 21. avgusta četa, kojom komanduje major Ninoslav Đuđić, se nalazi na bazi „ Jug“, gde izvodi obuku u Centru za obuku jedinica za multinacionalne operacije.

Povezane vesti