Proslava Dana službe VOJ i Dana 126. brigade VOJIN

Utorak, 18.6.2019 | Kultura i tradicija

Svečanost povodom 18. juna – Dana službe vazdušnog osmatranja i javljanja i Dana 126. brigade VOJIN održana je danas u beogradskoj kasarni „Banjica“, uz prisustvo načelnika štaba Komande RV i PVO brigadnog generala Aleksandra Bjelića i brojnih zvanica.

Čestitajući praznik pripadnicima službe vazdušnog osmatranja i javljanja i 126. brigade VOJIN, general Bjelić je istakao da su bogatu i slavnu istoriju službe VOJ ispisale brojne generacije, ne samo tokom ratnih dejstava nego i u periodima mira i prosperiteta.

– Ta istorija je pisana nebrojenim primerima junaštva i ljubavi prema otadzbini. U godini kada se navršava 20 godina od NATO agresije na SRJ sećamo se s kojom hrabrošću i požrtvovanošću ste izvršavali sve postavljene zadatke i dali nemerljiv doprinos za slobodu našeg neba. Za iskazano znanje i požrtvovanost nosilac ste Ordena narodnog heroja. Iz tog razloga, zadatak i obaveza svih pripadnika ove službe, kao i svih nas, je da nastavimo putem svojih prethodnika i ostanemo dostojni njihove žrtve. Samo na taj način sačuvaćemo čast i slobodu zemlje i dostojanstvo profesije, rekao je general Bjelić.

Komandant 126. brigade VOJIN pukovnik Aleksandar Dučić je rekao da je ta brigada od svog formiranja veoma značajna za sistem odbrane, s jedinstvenim i kompleksnim zadatkom kontrole vazdušnog prostora Republike Srbije.

– Na tom zadatku, Brigada je uspešno položila brojne i teške ispite u vremenima punim izazova, uključujući i onaj najteži zadatak – odbranu otadzbine od NATO agresije 1999. godine, podsetio je pukovnik Dučić.

Na današnjoj svečanosti uručene su stimulativne mere, izveden je svečani defile jedinica, a potom su položeni venci i cveće na Spomenik poginulim pripadnicima brigade potporučnicima Siniši Radiću i Željku Savičiću.

Dan službe VOJ i Dan 126. brigade VOJIN obeležavaju se u znak sećanja na 18. jun 1915. godine, kada je srpska vrhovna komanda izdala naređenje da se oforme stalne osmatračke signalne stanice, radi označavanja pravca leta neprijateljskih aviona. 

Povezane vesti