Obilazak vojnog aerodroma „Dubinje“

Ponedeljak, 28.10.2019 | Iz jedinica
Dvadeset godina nakon NATO agresije Vojska Srbije se još uvek suočava sa više od 80 objekata koji su zagađeni neeksplodiranim bombama, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića, obišao pripadnike Vojske Srbije koji rade na razminiranju rejona vojnog aerodroma „Dubinje“ kod Sjenice od neeksplodiranih ubojnih sredstava. 
 
- Danas, na aerodromu „Dubinje“ u Sjenici, imali smo priliku da vidimo sa koliko strpljenja i pažnje naši pirotehničari pokušavaju da vrate stvari u normalu i obezbede Vojsci Srbije mogućnost da se vrati u prostor odakle je nakon NATO agresije otišla. Vojska Srbije će se vratiti u sve prostorije koje su bile oštećene i uništene od strane NATO agresije u skladu sa svojim potrebama i taktičkim zahtevima i uradićemo sve da vratimo punu borbenu gotovost vojske, kakva je bila 1999. godine i da je, naravno, značajno unapredimo - poručio je ministar Vulin.
 
O ljudima koji na aerodromu „Dubinje“ rade težak i složen posao, mora posebno da se vodi računa, istakao je ministar Vulin.
 
- Njihova oprema mora da bude u skladu sa svim standardima, mora da bude na najvišem nivou, a oni moraju da budu sigurni i moraju da budu zadovoljni. Vojska Srbije se naoružava i oprema, ali Vojska Srbije uvek i na prvom mestu vodi računa o bezbednosti svih svojih pripadnika - naglasio je ministar odbrane.
 
Na aerodromu „Dubinje“, nadomak Sjenice, utvrđeno je da je tokom NATO agresije dejstvovano 22 puta kasetnim bombama i bombama velike razorne moći. Teritorijalno, za taj aerodrom nadležna je Druga brigada kopnene vojske, a za razminiranje rejona aerodroma zadužen je Vod za razminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade kopnene vojske.
 
Prema rečima komandira tog voda kapetana Nenada Kanjevca, zbog velike površine aerodroma, u toku 2018. godine izvršena je podela aerodroma na četiri sektora, a prema prioritetima u toku te godine započeto je sa razminiranjem Sektora 1.
 
- Tokom 2018. godine sproveli smo tehničko izviđanje Sektora 1, gde smo utvrdili da je od 47,5 hektara 27 hektara pod kasetnom municijom, dok je 20,5 hektara bez kasetne municije, to jest bez utvrđenog rizika. Tokom 2019. godine započeli smo realizaciju kompletnog čišćenja šest polja u Sektoru 1, koja su pod kasetnom municijom. Izvršili smo čišćenje 16 hektara pod kasetnom municijom, dok je 11 hektara ostavljamo za 2020. godinu, kada ćemo nastaviti radove - objasnio je kapetan Kanjevac i dodao da je u 2019. godini na aerodromu „Dubinje“ do sada pronađena 71 kasetna bombica BLU 97, tri pojačnika za kasetnu bombicu BLU 97, kao i jedno protivoklopno zrno 88 mm.
 
Radove na aerodromu „Dubinje“ obišli su danas i zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Vladeta Baltić, komandant Druge brigade kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović, komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Slađan Stamenković i načelnik Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović.

Povezane vesti