Načelnik Generalštaba primio naše mirovnjake koji se upućuju u misije EU u CAR i Somaliji

Četvrtak, 21.12.2017 | Aktivnosti NGŠ

Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković razgovarao je danas sa pripadnicima Vojske Srbije koji će u narednom periodu biti upućeni u misije EU u Centralnoafričkoj Republici i Somaliji.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarao je danas sa pripadnicima Vojske Srbije koji će u narednom periodu biti upućeni u misije Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici i Somaliji.

Medicinski tim nivoa 1 i tim za hitnu medicinsku pomoć, predvođeni majorom Nikolom Denićem, narednih šest meseci biće angažovani u misiji Evropske unije za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Centralnoafričke Republike, dok će kapetan korvete Šerif Bajrami narednih godinu dana obavljati dužnost štabnog oficira u Operativnoj komandi misije Atalanta u Nortvudu kod Londona.

Mandat misije Evropske unije za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Centralnoafričke Republike (EUTM RCA) je podrška vlastima Centralnoafričke Republike u reformi sektora bezbednosti, u tri oblasti: savetovanje, edukacija i obuka. Zadatak našeg tima je zbrinjavanje povređenih i obolelih pripadnika misije EUTM RCA na prvom nivou zbrinjavanja (ambulantno lečenje), u skladu sa standardnim operativnim procedurama, i obuka bezbednosnih snaga Centralnoafričke Republike. Vojska Srbije je nakon angažovanja u dve misije EU u Centralnoafričkoj Republici (EUFOR RCA i EUMAM RCA) nastavila angažovanje i u EUTM RCA, upućivanjem medicinskog tima sastava lekar i pet medicinskih tehničara, u decembru prošle godine, a od aprila ove godine naš pripadnik je angažovan na dužnosti medicinskog savetnika komandanta misije.

Vojna operacija pomorskih snaga EU u Somaliji (EUNAVFOR Atalanta) uspostavljena je u decembru 2008. godine. Snage u operaciji su angažovane na sprečavanju, prevenciji i suzbijanju delovanja pirata i oružanih pljački duž obale Somalije. Trenutno je u Operativnoj komandi u Nortvudu angažovano pet pripadnika Vojske Srbije. 

Povezane vesti