Borbena obuka u noćnim uslovima na helikopterima Mi-35

Petak, 3.4.2020 | Obuka
Na aerodromu „Morava“ i vojnom kompleksu „Pasuljanske livade“, piloti i tehničari iz sastava 98. vazduhoplovne brigade realizuju borbenu obuku u noćnim uslovima na helikopterima Mi-35.

Tokom obuke, po ciljevima na zemlji dejstvuje se nevođenim raketnim zrnima i topom 23 milimetra. Cilj je provera posada za realizaciju borbenih zadataka u noćnim uslovima i unapređenje obučenosti za široki spektar zadataka.

Za potrebe realizacije obuke, pripadnici inžinjerijskog bataljona iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i PVO prilagodili su deo vojnog kompleksa „Pasuljanske livade“ kako bi se na samom poligonu moglo realizovati sletanje, poletanje i naoružavanje helikoptera.

Helikopteri Mi-35 (vojna oznaka HB-47) u naoružanje Vojske Srbije uvedeni su krajem prošle godine. Namenjeni su za izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snaga Kopnene vojske. Mogu izvoditi dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru, vršiti transport ljudstva i tereta, izviđačke i patrolne zadatke, kao i desantiranje timova. Poseduju zaštitu od dejstva pešadijskog naoružanja i opremljeni su savremenim uređajima za navigaciju, digitalnim pokazivačima, elektronskim indikatorima i osmatračko-nišanskim sistemom.

Iako su, po proglašenju vanrednog stanja, pripadnici Vojske Srbije širom zemlje angažovani na brojnim zadacima suzbijanja zarazne bolesti kovid-19, ključne aktivnosti obuke u jedinicama ne prestaju, kako bi Vojska Srbije ostala spremna i sposobna za realizaciju svih zadataka iz dodeljenih misija.

Povezane vesti