U poseti srpskim mirovnjacima na jugu Libana

Četvrtak, 19.7.2018 | Multinacionalne operacije

Poseta ministra odbrane Aleksandra Vulina pripadnicima Vojske Srbije angažovanim u multinacionalnoj operaciji UN u Libanu

Pre nešto više od mesec dana, 177 pripadnika Vojske Srbije pridružilo se mirovnim snagama u multinacionalnoj operaciji UNIFIL u Libanu.
 
Najvažniji zadatak srpskih mirovnjaka u Libanu je čuvanje mira duž „plave linije“, a baze u kojima su smešteni nalaze se u sektorima Istok i Zapad. A da taj zadatak rade profesionalno i odgovorno, svedoče pohvale i veoma pozitivni utisci komandanata španskog i italijanskog kontingenta, u čijem sastavu su naše "plave beretke", ali i kolega iz oružanih snaga koje su, takođe, angažovane u toj misiji.
 
Iako je njihovo angažovanje u okviru 13. rotacije tek započelo, već na prvi pogled deluje da su se naši mirovnjaci dobro prilagodili svakodnevnim zadacima, ali životu i dinamici koje podrazumeva boravak u misiji. Po vojničkim veštinama već ih svi znaju i hvale, na smeštaj i hranu se ne žale, jedino u čemu svu svi složni je da im teško pada jedino odvojenost od porodice. Ali,uz internet i društvene mreže, komunikacija sa najmilijima kod kuće je znatno olakšana.
 
Svakodnevni zadaci određuju dinamiku života i rada u misiji, a ono čega su svi mirovnjaci svesni je da bezbednosna situacija u jednom trenu može da se promeni. To naglašava i zamenik komandira deljenja u drugom streljačkom vodu desetar Goran Đošić i ističe da do sada nije bilo nikakvih problema, kao i da tokom patrola nisu primetili nikakve drastične promene.

- Za sada je sve mirno, u najboljem je redu. Sa stanovištvom komuniciramo na engleskom jeziku, mada oni pomalo govore i španski – naglašava desetar Đošić dodajući da je nadgledanje mira između Libana i Izraela njihov glavni zadatak.
 
Njegov kolega na bazi 7-2, zamenik komandira trećeg odeljenja u drugom streljačkom vodu, desetar Nenad Krstev, ističe da su se već navikli na sve uslove koje pruža ova baza i zadovoljni su.
 
- Tokom dana, kad se odradi patrola, vraćamo se u bazu. Posle toga imamo slobodnog vremena. Prioritet je nadgledanje granice, odnosno "plave linije", linije razgraničenja između Izraela i Libana. Do sada, u ovih mesec i po dana, nije bilo nikakvih problema. Nadamo se da će u narednom periodu tako da bude. Mi ćemo se truditi s naše strane – naglašava desetar Krstev.

Među našim mirovnjacima je i nekoliko pripadnica Vojske Srbije, a jedna od njih je poručnik Marina Nikolić, inače zaposlena na bazi „Jug“ kao lekar u ambulanti. Za misiju se odlučila jer je čula dobre utiske od koleginica iz prethodnih rotacija  koje su isticale da je reč o jednom lepom iskustvu.
 
- Posao je takav da često izlazim i van baze, kao pomoć civilnom stanovništvu. Posla za ženu lekara ima naročito u selima gde je većinsko muslimansko stanovništvo, a to se i vidi jer se više obraćaju sada kada sam ja tu – naglašava poručnica Nikolić dodajući da se njen svakodnevni posao ne razlikuje previše od onog u jedinici, ali da joj je uvek izazov kada se posećuju sela u kojima je ranije bilo incidenata.
 
Prema rečima desetara Aleksandra Cvetkovića iz Vranja, dobre pripreme koje su prethodile dolasku u misiju doprinele su da se prilagode brže.
 
- Naš glavni zadatak u bazi je obezbeđenje ove baze i angažovani smo, takoreći, 24 časa dnevno, ali imamo i vreme za odmor. Konkretno, ja sam u sobi za video-nadzor i nadgledam kamere. Meni je pripao lakši deo posla, ali je i veća odgovornost – naglašava desetar Cvetković dodajući da je reč o dobro uigranim timovima koji dobro rade svoj posao.
 
Desetar Goran Pešić, takođe Vranjanac, na dužnosti strelca-bolničara, kaže da angažovanje u misiji zahteva striktno poštovanje procedura i oprez 24 sata dnevno.
 
- Incidenata nije bilo i nadamo se da neće ni biti – ističe desetar Pešić. Govoreći o svakodnevnom životu u misiji, on kaže da sa porodicom komunicira putem Interneta, društvenih mreža, dodajući da najveće zasluge za brigu o deci i domaćinstvu pripadaju njegovoj supruzi, koja je kod kuće i vodi računa o svemu dok je on u misiji.
 
Najodgovorniji starešina našeg kontingenta, stariji nacionalni predstavnik u misiji UNIFIL u Libanu potpukovnik Branislav Stevanović, ističe da su naši mirovnjaci angažovani u okviru španskog kontingenta, na specifičnim zadacima koji su karakteristični za ovu zonu operacije.
 
- Reč je o patrolama u okviru kojih se postavljaju osmatračnice, kao i kontrole kretanja duž „plave linije“, posebno na mestima gde su se u prethodnom periodu događali incidenti između izraelskih oružanih snaga i libanskog stanovništva. Naš zadatak je da kontrolišemo stanje u zoni operacije, da pomognemo libanskim oružanim snagama da uspostave režim kontrole ovde uz „plavu liniju“ i da se održi stabilnost u što dužem periodu u zoni operacije – naglasio je potpukovnik Stevanović.
 
Ono po čemu će pripadnici 13. rotacije pamtiti svoj boravak u "zemlji Kedrova" je i poseta delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predvođena ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, koju su činili i komandant Kopnene vojske general–potpukovnik Milosav Simović, komandant Četvrte brigade pukovnik Slobodan Stopa i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane  pukovnik Milan Ranković.
 
Dvodnevna poseta je bila prilika za susrete sa najodgovonijim starešinama u UNIFIL-u, ali i za razgovor sa našim "plavim beretkama" koji su angažovani u toj misiji. Ministar Vulin je, tom prilikom, ocenio da je posao mirovnjaka veoma težak, ali da naši vojnici imaju potrebu da usvoje nova iskustva, da nešto nauče, da reprezentuju svoju zemlju, ali i da pomognu ljudima.
 
Trenutno Vojska Srbije učestvuje sa 322 pripadnika u pet multinacionalnih operacija UN i četiri EU što Republiku Srbiju svrstava na deveto mesto kontributora u Evropi. U mirovnim misijama Ujedinjenih nacija angažovano je 300 pripadnika Vojska Srbije.

Povezane vesti