General Draganić sa zamenikom načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva

Sreda, 1.2.2017 | Međunarodna saradnja

Zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić sastao se danas u Beogradu sa zamenikom načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva generalom Gordonom Mesindzerom.

Generali Draganić i Mesindzer su razgovarali o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i šire s akcentom na borbi protiv terorizma, migrantskoj krizi i drugim savremenim bezbednosnim izazovima, kao i unapređenju bilateralne vojne saradnje, pre svega u oblasti vojnog obrazovanja i obuke.

Dvojica generala su se saglasila da ima prostora za unapređenje saradnje dveju vojski, koja je poslednjih godina u usponu. Kao oblasti od zajedničkog interesovanja izdvajaju se obuka i usavršavanja različitog nivoa, priprema za učešće u mirovnim operacijama, korišćenje kapaciteta Centra ABHO, baze „Jug“ i Centra za mirovne operacije Vojske Srbije, kao i obuka i usavršavanje pripadnika Vojske Srbije u centrima i vojno-obrazovnim institucijama Ujedinjenog Kraljevstva.

General Mesindzer će se sutra sastati sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem. U okviru posete našoj zemlji, zamenik načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva posetiće Vojnu akademiju, gde će održati predavanje, i položiće venac na Groblju Komonvelta.

Povezane vesti