Počele Međunarodne vojne igre

Nedelja, 29.7.2018 | Međunarodna saradnja

Ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu otvorio je juče, u Parku kulture i odmora „Patriot“, nedaleko od ruske prestonice, Međunarodne vojne igre, jedno od najvećih vojnih sportskih takmičenja u svetu.

Igre, koje će trajati do 11. avgusta, biće održane na teritoriji sedam država – u Rusiji, Azerbejdzanu, Belorusiji, Kini, Kazahstanu, Iranu i Jermeniji.

U 28 disciplina učestvovaće ekipe iz 32 zemlje, a pripadnici Vojske Srbije učestvovaće u tri disciplineTenkovskom biatlonu, Snajperskoj granici i Inžinjerijskoj formuli.

U najpopularnijoj disciplini na Igrama – Tenkovskom biatlonu, 21 član naše ekipe takmičenje će početi danas na poligonu Alabino u Moskovskoj oblasti. Biatlon podrazumeva takmičenje u kojem posade oklopnih vozila imaju zadatak da za što kraće vreme pređu određenu distancu, pravilno savladaju nekoliko protivtenkovskih prepreka i pogode određene ciljeve topom, spregnutim i protivavionskim mitraljezom.

Devetočlana ekipa Vojske Srbije učestvuje u disciplini Snajperska granica u Belorusiji, nedaleko od Minska, a u gradu Voložejsk, u blizini od Volgograda, naša ekipa od 18 pripadnika snage će odmeriti u disciplini Inžinjerijska formula.

Takmičenje u Belorusiji obuhvata četiri faze – od individualne do faze snajperski parovi i tada postoji mogućnost da se predstavnici jedne zemlje takmiče među sobom.

Disciplina Inžinjerijska formula podrazumeva korišćenju inžinjerijskih mašina za raščišćavanje prepreka, dozera, rovokopača i plivajućeg transportera.

Međunarodne vojne igre spadaju među najveća i najbolje organizovana vojno-sportska prvenstva na svetu, a koncept je svojevremeno osmislio ruski ministar odbrane general armije Sergej Šojgu.

Juče je na takmičarskom poligonu otvorena i Kuća prijateljstva, u kojoj zemlje učesnice imaju svoje izložbene prostore na kojima predstavljaju kulturno-istorijske znamenitosti. Osim mnogobrojnih gostiju i pripadnika vojski zemalja učesnica, štand Srbije posetio je i ambasador Republike Srbije u Moskvi Slavenko Terzić.

Povezane vesti