Promenadni koncert Vojnog orkestra „Niš“

Subota, 20.4.2019 | Kultura i tradicija

Vojni orkestar „Niš“ Kopnene vojske izveo je danas u Nišu, povodom 23. aprila – Dana Vojske Srbije, promenadni koncert od Trga kralja Milana i Obrenovićeve ulice do Trga kralja Aleksandra.

Brojni građani pratili su nastup niškog vojnog orkestra koji je pod dirigentskom palicom kapetana Dejana Đorđevića defile započeo numerom „Moja domovina“.

Pozdravljeni burnim aplauzima i komplimentima nakon svake numere, vojni muzičari izveli su poznate marševe i koračnice među kojima „Marš na Drinu“ , „Kraljeva garda“, „Vojvoda Stepa Stepanović“, „Aleksandar Prvi“ i „Milan Obrenović“. Promenadni koncert najveću radost doneo je najmlađima koji su marširali uz zvuke duvačkih instrumenata.

Dirigent vojnog orkestra kapetan Đorđević rekao je da su građani sa oduševljenjem ispratili nastup Vojnog orkestra „Niš“.

– Vojna muzika je veoma bitan segment vojske za razvijanje morala i negovanje tradicija, istako je kapetan Đorđević dodajući da niški vojni orkestar neguje kompozicije koje su svojstvene za vojnu muziku.

Dragana Petrović iz Niša kaže da je uživala u nastupu niškog vojnog orkestra.

– Nije mi prvi put da gledam defile vojnog orkestra i zaista sam oduševljena. Veoma mi prija ova muzika jer ona u meni budi osećanje patriotizma – kaže Nišlijka i  dodaje da voli Vojsku Srbije.

Prema rečima Ane Stamenković iz Aleksinca, vojna muzika je nešto što je podseća na istoriju i tradiciju srpskog naroda i smatra da bi vojni muzičari trebali češće da nastupaju.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, nizom manifestacija proslavljaju Dan Vojske Srbije – 23. april, u znak sećanja na Drugi srpski ustanak podignut istog datuma, na Cveti, 1815. godine u Takovu.

Promenadni koncert izvešće i Reprezentativni orkestar Garde koji će svoj nastup početi u 12.30 časova u nedelju, 21. aprila na početku Knez Mihailove ulice u Beogradu, a završiti na Savskoj terasi na Kalemegdanu, gde će od 13 časova biti izveden egzercir Garde.

U znak tradicionalnog pozdrava, u osvit prazniku Vojske Srbije, biće izvedena počasna artiljerijska paljba u ponedeljak, 22. aprila od 17 časova na Savskoj terasi na Kalemegdanu.

Povezane vesti