Centralna proslava Dana državnosti Srbije u Orašcu

Petak, 15.2.2019 | Kultura i tradicija

Centralna državna ceremonija povodom proslave Sretenja – Dana državnosti Srbije, održana je danas u memorijalnom kompleksu u Orašcu uz najviše državne i vojne počasti.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović položile su vence kod spomenika voždu Karađorđu, a polaganju venaca prethodio je pomen Karađorđu i ustanicima, koji je služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom.

Svečanosti su prisustvovali narodni poslanici, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Republike Srpske, sveštenstva i diplomatskog kora, a delegaciju Vojske Srbije predvodio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Osvrnuvši se na istorijski značaj obeležavanja Dana državnosti, predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da danas obeležavamo 215 godina postojanja moderne srpske države.

– Ti ključni i prelomni događaji iz istorije naše zemlje važni su danas za razumevanje i tumačenje ovog trenutka kada se Srbija ponovo, kao mnogo puta do sada, suočava sa značajnim izazovima, izborima i odlukama koje će nesumnjivo kreirati budućnost naše voljene zemlje. A budućnost naše zemlje, pre svega, zavisi od nas samih – naglasila je premijerka Brnabić.

Ona je podsetila da je nakon Prvog i Drugog srpskog ustanka, zajedno nazvanim „Srpska revolucija“, Srbija postala jedna od malobrojnih država tadašnje Evrope u kojoj su feudalni odnosi u potpunosti ukinuti.

– Treba da budemo hrabri i odlučni u prevazilaženju prepreka, kao što su to naši preci bili, naglasila je premijerka Brnabić dodajući da kao što su naši preci, kojima danas odajemo počast, u temelje srpske države usadili čojstvo i junaštvo, naše je da danas ugradimo u temelje naše države znanje i da najmlađe adekvatno spremimo za budućnost.

Premijerka Brnabić je poručila da samo napornim radom i spremnošću na stalno učenje i lični razvoj, možemo postati i ostati društvo uspešnih, slobodnih i srećnih pojedinaca.

– Uspešno smo okončali proces fiskalne konsolidacije, sprovođenje hitnih i vanrednih mera privrednog oporavka zemlje i spasavanje od nacionalne katastrofe na čijem rubu smo se zatekli 2012. godine. Menjamo Srbiju i gradimo bolju budućnost za sve naše građane – istakla je premijerka Brnabić, naglašavajući da je zajednička vizija moderna Srbija.

Čestitajući Dan državnosti, premijerka Brnabić je istakla da predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije vode odgovornu politiku i izrazila uverenje da je to put koji će dugoročno doneti napredak i dobrobit svim građanima Srbije, bez razlika, što je politika suštinske transformacije naše zemlje.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je Dan državnosti Srbije, poželevši Srbiji i Republici Srpskoj mir, stabilnost, ekonomski napredak i bezbedno okruženje.

U okviru obeležavanja današnjeg praznika, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba general-major Želimir Glišović, položila je venac u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba. Tog dana 1804. godine, srpski ustanici predvođeni Karađorđem, na zboru u Orašcu odlučili su da podignu Prvi srpski ustanak. Istog datuma 1835. godine u Kragujevcu je donet Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije.

Povezane vesti