Počela vežba „Slovensko bratstvo 2016“

Četvrtak, 3.11.2016 | Obuka

Na aerodromima i poligonima Vojske Srbije danas je počela trilateralna vojna vežba „Slovensko bratstvo 2016“.

Do 6. novembra pripadnici Vojske Srbije i oružanih snaga Ruske Federacije, Belorusije uvežbavaće različite segmente vežbe radi priprema za konačnu realizaciju vežbe naredne nedelje, na aerodromu „Kovin“ i intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“.
 
Danas su ruski i beloruski vojnici raspoređivali opremu i naoružanje na aerodromu „Batajnica“, dok su posade transportnih aviona Il-76 pripremale vazduhoplove za desantiranje transportera i padobranaca. Srpski i ruski piloti su na zajedničkom sastanku planirali letačke aktivnosti za naredni period.
 
Na aerodromu „Kovin“ je realizovano zajedničko uvežbavanje učesnika vežbe za helikopterski desant, dok su na automatizovanom strelištu „Orešac“ sprovedena taktička uvežbavanja i gađanja iz ličnog naoružanja.
 
Vežba „Slovensko bratstvo 2016“ predstavlja nastavak saradnje između Vazdušno-desantnih jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije i Specijalne brigade Vojske Srbije, započete izvođenjem vežbe „Srem 2014“, koja je takođe realizovana na našoj teritoriji. U 2015. godini vežba je realizovana na teritoriji Ruske Federacije pod nazivom „Slovensko bratstvo 2015“ i na njoj su pored oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije prvi put učestovali i pripadnici oružanih snaga Republike Belorusije.
 
U vežbi, koja će trajati do 9. novembra, učestvuje 212 pripadnika vojske Rusije, 56 vojnika Belorusije i 450 pripadnika Vojske Srbije, dok će pripadnici oružanih snaga Rusije i Belorusije u Srbiji boraviti do 14. novembra.

Povezane vesti