Zamenik načelnika Generalštaba s delegacijom muzičke službe

Utorak, 8.1.2019 | Kultura i tradicija

U susret 10. januaru – Danu muzičke službe zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković primio je danas, u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu, delegaciju ove službe Vojske Srbije.

Delegaciju muzičke službe je predvodio zamenik načelnika i dirigent Reprezentatitvnog orkestra Garde major Nebojša Stojiljković, a prijemu je prisustvovao i načelnik Uprave za ljudske resurse Generalštaba pukovnik Savo Iriškić.

Dan muzičke službe obeležava se 10. januara u znak sećanja na 1845. godinu kada je, tadašnjim Vojnim zakonom — Ustroeniem garnizonog voinstva, definisano da se vojna muzika sastoji od 50 muzičara (kapelmajstora, predvodnika – tamburmažora, dobošara i drugih), što je bilo po ugledu na evropske armije tog vremena.

Orkestri muzičke službe – simfonijski orkestar u okviru Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Reprezentativni orkestar Garde i Vojni orkestar Kopnene vojske – danas učestvuju u obeležavanju najviših državnih i vojnih manifestacija, a muzička služba kontinuiranim nastupima doprinosi očuvanju i negovanju kulture i tradicije Republike Srbije.

Povezane vesti