Obuka u upravljanju terenskim vozilima

Petak, 19.6.2020 | Obuka
Na poligonu „Beranovac“ kod Kraljeva u toku je obuka pripadnika Vojske Srbije za upravljanje lakim i blindiranim terenskim motornim vozilima na upotrebi u jedinicama Vojske Srbije.

Obuku prolaze vojni vozači iz jedinica opremljenih patrolnim vozilima „hamvi“ i kandidati za učešće u mirovnim operacijama, koji se obučavaju na  lakim terenskim vozilima „land rover difender“ i „puh“. Cilj je da se vozači osposobe za bezbedno upravljanje ovim vozilima u svim uslovima i da steknu neophodna znanja za održavanje pratećih uređaja i sistema.

Vozači se prvo upoznaju sa karakteristikama vozila i njihovim uređajima, nakon čega sledi intenzivna obuka na poligonima i javnim putevima. Po uspešno završenoj obuci na asfaltnom poligonu i vožnji u javnom saobraćaju sledi najzahtevniji deo obuke, upravljanje vozilom u terenskim uslovima. 

Savlađivanjem prepreka na terenskom poligonu, izgrađenom na osnovu iskustava pripadnika Vojske Srbije iz mirovnih operacija, vojni vozači stiču neophodne veštine za upravljanje vozilima na teško prohodnom terenu, koji neretko na ispit stavlja sposobnosti vozača i tehničke mogućnosti vozila.

Povezane vesti