Uvežbavanje neutralisanja terorističke grupe na „Orešcu“

Utorak, 8.11.2016 | Obuka

U okviru vežbe „Slovensko bratstvo 2016“, danas su pripadnici vojski Ruske Federacije, Belorusije i Srbije rešavali talačku situaciju na automatizovanom tenkovskom strelištu „Orešac“.

Snage koje su se juče iskrcale na aerodromu „Kovin“ podeljene su u dve grupe i jedna je upućena u to mesto na obodu Deliblatske peščare, radi uništenja manje terorističke grupe.

Komplikovana talačka situacija rešava se tako što se, pre dejstava mehanizovanih jedinica, „specijalci“ iz helikoptera spuštaju niz uže, zatim u gradskom ambijentu neutrališu deo terorista i oslobađaju taoce.

Tada na scenu stupa mehanizovani vod sastavljen od mešovitih posada triju vojski, koji, uprkos dejstvu terorista iz raketnih bacača, uništava grupu.

Prema scenariju, manji deo terorista uspeva da se dokopa automobila i kreće u beg, ali protivterorističke snage odgovaraju blokadom i zasedom pa konačno likvidiraju terorističku grupu.

Nakon toga, specijalni timovi ulaze u deo gde su teroristi boravili, obilaze ga i uništavaju zaostala ubojna sredstva i eksplozivne naprave.

U današnjem uvežbavanju učestvovali su pripadnici Vazdušno-desantne vojske Ruske Federacije i Komande za specijalne operacije Belorusije, a iz Vojske Srbije – pripadnici Bataljona za protivteroristička dejstva Specijalne brigade, mehanizovani vod Prve brigade kopnene vojske i helikopterske jedinice RV i PVO sa helikopterima Mi-17 i „gazela“.

I na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ danas je nastavljeno uvežbavanje jedinica, uz proveru sposobnosti za izvršavanje postavljenih zadataka.

Povezane vesti