Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji

Subota, 4.8.2018 | Aktuelnosti

Centralna državna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja", pod nazivom "Oluja je pogrom", održana je večeras na stadionu Sportsko rekreativnog centra "Tikvara" u Bačkoj Palanci.

Parastos žrtvama održao je Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej, a prisutnima su se obratili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je istakao predsednik Vučić, danas obeležavamo ne samo taj najstrašniji dan u našoj novijoj istoriji, "dan u kojem je otpočela golgota čitavog jednog naroda na čija leđa je natovaren krst roda, porekla i vere i naroda koji je šiban mržnjom, nego i da posvedočimo pred svima, pogotovo onima koji su zaboravili namerno ili slučajno da je svaki zločin večan i da ne može da se zaboravi ni opravda, a najmanje može da se slavi."

- Motiv je važan, isto kao zločin koji je prouzrokovao. Mržnja u svojoj racionalnosti ne prepoznaje ni vreme niti bilo kakav kraj, osim onog konačnog - da nekoga nema, istakao je Vučić. 

On je poručio da se Srbija menja, Srbija koja dugo nije shvatala da "tragedije ne počinju kada se ne razumeju reči, nego kada se ne razume ćutnja."

- I tu tešku ćutnju svog naroda, svojih Krajišnika, nismo razumeli previše dugo. I ćutali smo na tu ćutnju plašeći se da kažemo ništa drugo nego ono što jeste. Nismo smeli da kažemo ni zločin ni pogrom ni čišćenje ni istrebljenje ni ubijanje ni paljenje ni pljačkanje. Danas smemo, danas je Srbija u ime svojih progovorila, u ime Krajišnika, bez trunke mržnje i bez poziva na osvetu, istakao je predsednik Srbije i dodao da više nikada nikakvih "oluja" za Srbe, neće biti, zato što su Srbi.

- Hvala vam, dragi prijatelji, što ste se do sada u najvećem broju okupili ovde i došli da odamo počast ubijenim Krajišnicima i s ponosom da govorimo o prognanim Krajišnicima koji zajedno sa nama grade budućnost Srbije. Pozdravljam naš narod gde god da živi, ništa tuđe nećemo, ali niko ne može da nam zabrani da se zovemo Srbima, srpskim imenom i prezimenom. Pozdravljam Srbe i u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj,  u Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, svuda gde žive, ovde u regionu i svuda u svetu. I nećemo više biti samo utočište za naš narod i naše Srbe. Bićemo zaštita za svakog od njih, stajaćemo uz svoj narod i nikome nećemo dozvoliti da ga progoni, ubija i ponižava, zaključio je Vučić.

Patrijarh Irinej je u svojoj besedi rekao da taj zločin srpski narod ne treba da zaboravi, ali da smo kao hrišćani pozvani da oprostimo i da se nadamo da će to nekoga pokrenuti da razmisli šta je bilo i da se takvo zlo više ne dogodi.

On je naglasio i da nijedno zlo nikada nije donelo dobro nijednom narodu te da je jedini način da se oslobodimo posledica zla - da se molimo Bogu.

- To je jedini način da se zlo izleči. Ostaje nam da se Bogu molimo da zavlada ljubav i da ne napuštamo otadzbinu koja je prebogata u dobrima svojim i gde nećemo naći sličnu u dalekom svetu, rekao je patrijarh Irinej.

Predsednik Republike Srpske zahvalio je predsedniku Srbije što je pre pet godina svojim autoritetom pokrenuo manifestaciju obeležavanja stradanja našeg naroda u akciji "Oluja" i sličnim. 

- Do tada je izgledalo kao da je sve zaboravljeno, pušteno u zaborav i bez naše pažnje posvećene tome, naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, srpsko stradanje u "Oluji" bilo je "olujno".

- Čitave porodice su nestale, stradala su mnoga deca, žene i civili. Pravde nema, a mi Srbi uvek u delu svoje naivnosti verujemo da je ona moguća, istakao je predsednik Republike Srpske i zahvalio Srbiji "što je uvek bila jasno i sigurno utočište za svakog Srbina gde god on bio."

- I danas je Srbija to. Danas je Srbija naš identitet, nas Srba koji živimo van Srbije. Srbija je jasno bila garancija i onda kada je bilo potrebno da se ovde skrasi naš narod, da dođe ovde i nađe sigurno utočište. Srbija je gledala daleko, ali je bila dostižni cilj za mnoge i spas u tim godinama, poručio je Dodik.

Na današnjem skupu, prisutnima se obratila i svedok stradanja Jelena Knežević, koja je avgusta 1995. godine u izbegličkoj koloni došla u Srbiju.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, članovi Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i predstavnici ostalih državnih organa Republike Srbije i Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.

Akcija ”Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području Banije, Like, Korduna i severene Dalmacije. Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica tražile spas u Srbiji.

Povezane vesti