Generalštab Vojske Srbije obeležio krsnu slavu Đurđevdan

Sreda, 6.5.2020 | Kultura i tradicija
Krsna slava Generalštaba Vojske Srbije, Sveti velikomučenik Georgije — Đurđevdan, obeležena je danas u bogoslužbenom prostoru kasarne „Banjica 2“ u Beogradu, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.

Proslava Đurđevdana započela je Svetom liturgijom, koju je služio glavni vojni sveštenik potpukovnik Slađan Vlajić, nakon čega je usledio obred osvećenja slavskih darova i rezanje slavskog kolača.

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vulin je svim pripadnicima Generalštaba čestitao Đurđevdan u ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i u svoje ime, poželevši da slave još dugo, u zdravlju i slozi.

Slave u srpskoj vojsci proslavljane su od 1888. godine i sve do kraja Drugog svetskog rata obeležavane su u jedinicama. Po uzoru na slavne pretke, nakon višedecenijskog prekida, Odlukom ministra obrane iz 2017. godine, od 2018. godine nastavljena je tradicija obeležavanja slava u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Povezane vesti