Predsednik Vučić: Nastavljamo da snažimo našu Vojsku jer je sloboda vrhovna vrednost naših ljudi, našeg naroda i naše zemlje

Subota, 2.5.2020 | Iz jedinica
Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, obišao je danas pripadnike Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade za PVD u kasarni „Major Milan Tepić“ u Jakovu, na dan kada je pre 21 godinu, za vreme NATO agresije na našu zemlju, oboren avion F-16.
 
— Danas sam posebno ponosan što se nalazimo u Trećem divizionu 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva, posebno ponosan zbog činjenice što je ovo brigada koja je na današnji dan pre 21 godinu oborila avion F-16. Tu je i legendarni komandant Tiosav Janković koji je to uradio u tom trenutku. Na žalost, vremenom su ukinuli ime Trećem raketnom divizionu da ne bi podsećalo na tobože neslavnu prošlost. Mi smatramo da je to slavna, herojska prošlost pa smo vratili ime Trećem raketnom divizionu — rekao je predsednik Vučić.
 
Tokom posete, predsednik se osvrnuo i na deo sredstava protivvazdušne odbrane kojima Vojska Srbije raspolaže, a koja je obišao danas.
 
— Nalazimo se u hangarima, u Jakovu, gde možete da vidite najmodernije i najsavremenije protivavionsko oruđe, po prvi put u našem vlasništvu. Reč je o sistemima pancir S1. Mogli ste da ga vidite dok nije bilo u našem vlasništvu, a sada je u našim rukama. Naši momci su za to obučeni i to je rezultat izuzetne saradnje sa Ruskom Federacijom. To je sistem koji gađa na 15 kilometara visine, 20 kilometara daljine, ima mogućnost ispaljivanje 12 raketa, može da gađa raketom četiri cilja u istom trenutku, a istovremeno ima i dva protivavionska topa 30 mm. Takođe, može da gađa i druge ciljeve i dronove, čak i ciljeve na zemlji. Izuzetno efikasan sistem — poručio je vrhovni komandant Vojske Srbije.
 
Kako kaže, domaće vazduhoplovstvo i protivvazduholovna odbrana danas su 10 puta snažniji nego u vreme NATO agresije.
 
— Performanse pancira nisu za poređenje sa našim nevama i kubovima, ma koliko mi njih modernizovali i konstruisali. U svakom slučaju, ovo je velika podrška čuvanju naših gradova, naših važnih objekata, čitavog regiona. Nastavljamo da snažimo našu vojsku, jer je sloboda vrhovna vrednost naših ljudi, našeg naroda i naše zemlje. Nikoga ne želimo da napadamo, ali ovim garantujemo sigurnu budućnost za našu decu. Ovo je rezultat velikih promena u našoj ekonomiji, izuzetnog i ubrzanog napretka Republike Srbije da to sebi možemo da priuštimo i da možemo da uradimo. Naše nebo danas je desetostruko sigurnije nego što je to bio slučaj pre 21 godinu — rekao je predsednik Vučić.
 
Prema njegovim rečima, u Vojsci Srbije uskoro se očekuju i nove bespilotne letelice, a na jesen, najavio je predsednik Vučić, na Pešteru će biti izvedena najveća vežba domaćeg Ratnog vazduhoplovstva.
 
— Uskoro očekujemo i nove bespilotne letelice o kojima smo govorili i koje postaju najmoderniji vid savremenog i ratovanja i vežbanja i ono što je važno, u oktobru ćemo napraviti najveću vežbu našeg Ratnog vazduhoplovstva na Pešteru, gde će sve što imamo od našeg protivvazdušnog sistema i naših aviona da puca i pokazaćemo ogromnu snagu i nešto što do sada u Srbiji niste mogli da vidite — istakao je predsednik Vučić.
 
On je naglasio da je Srbija „respektivna vojna sila u skladu sa brojem ljudi i svojom teritorijom, ali neuporedivo snažnija nego što je bila ranije“.
 
— Mi se svojim junacima i borcima ponosimo, rekao mi je malopre brigadni general Radivojević da su se mladi vojnici pokazali izvanrednim u ovoj krizi i da čak 80 odsto njih želi da ostane u Vojsci Srbije. To je velika novost i to su velike stvari za nas. Bilo bi dobro i uveren sam da ćemo imati još bolju popunu za Prvu i Drugu brigadu, a Treća i Četvrta su izvrsne brigade. Vojska je strašno dobar posao uradila, ogroman posao tokom epidemije koronavirusa i uveren sam da su još jedanput nadgradili poverenje koje naš narod ima u našu armiju — poručio je predsednik Srbije.
 
Komandant 250. raketne brigde za PVD brigadni general Tiosav Janković rekao je da brigadu kojom komanduje karakteriše visok nivo osposobljenosti ljudstva, visok moral i stepen ispravnosti tehnike.
 
— Poznata je posvećenost i poistovećenost ljudstva i tehnike. Danas mi je posebno zadovoljstvo da mogu da kažem da su posle višedecenijskog prekida u opremanju savremenim sredstvima protivvazdušne odbrane, 250. raketna brigada i Treći raketni divizion jači za bateriju pancira S1. Na taj način naše borbene mogućnosti nemerljivo i višestruko su veće, a borbene mogućnosti i operativne sposobnosti brigade značajno su unapređene — poručio je general Janković, dodajući da je artiljerijsko-raketni sistem pancir S1 najbolji i najmoderniji u svojoj klasi i da je ljudstvo koje radi na tom sredstvu vrhunski obučeno i osposobljeno da ga upotrebi u izvršenju svojih namenskih zadataka.
 
U znak sećanja na današnju posetu, komandant 250. raketne brigade za PVD brigadni general Janković uručio je predsedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću plaketu sa originalnim delom oborenog „nevidljivog“ aviona F-117 A, koji je Treći raketni divizion PVO oborio 27. marta 1999. godine.

Povezane vesti