Vežba Trećeg bataljona vojne policije „ Blokada 2014“

Četvrtak, 29.5.2014 | Obuka

Pripadnici Trećeg bataljona vojne policije su u prethodna tri dana realizovali vežbu pod nazivom „Blokada 2014“. Vežba na temu „Bataljon vojne policije u blokiranju i uništenju pobunjeničkih grupa“ izvedena je u rejonu Novog sela u blizini baze „Jug“ kod Bujanovca.

Pripadnici Trećeg bataljona vojne policije su u prethodna tri dana realizovali vežbu pod nazivom „Blokada 2014“.

Vežba na temu „Bataljon vojne policije u blokiranju i uništenju pobunjeničkih grupa“ izvedena je u rejonu Novog sela u blizini baze „Jug“ kod Bujanovca, a završnim vežbovnim aktivnostima prisustvovali su načelnik Uprave vojne policije Generalštaba brigadni general Dejan Janković, načelnik odeljenja vojne policije u komandi Kopnene vojske pukovnik Dejan Jovanović i drugi gosti.

—U potpunosti sam zadovoljan zalaganjem i radom vojnika i oficira. U protekla tri dana smo u potpunosti ispunili cilj vežbe, kojom smo sagledali nivo obučenosti Trećeg bataljona vojne policije za realizaciju ovakve vrste zadataka. Videli smo dobru organizaciju rada na komandnom mestu bataljona i jedan deo taktičkih radnji odeljenja, vodova i četa u toku pretresa terena, otkrivanja pobunjeničkih grupa, organizacije potere i uništavanja pobunjeničke grupe. Svakako, o vežbi će moći više da se kaže posle detaljne analize realizacije vežbe, iz koje će proizaći i mere koje će uticati na poboljšanje obučenosti pripadnika bataljona u narednom periodu. Ovakve vežbe su važne kako bi vojna policija očuvala mesto i ulogu u Vojsci Srbije i predstavljala elitni deo vojske – rekao je brigadni general Dejan Janković po završetku vežbe.

Rukovodilac vežbe pukovnik Dejan Jovanović istakao je da je osnovni cilj vežbe bio da se proveri obučenost komande bataljona i stekne uvid u obučenost jedinica Trećeg bataljona vojne policije.

Vežba je započeta procesom operativnog planiranja komande bataljona, a nakon donošenja odluke bataljon je pristupio realizaciji uništenja pobunjeničke grupe. U okviru te operacije moglo se videti da su jedinice bataljona uspešno izvršile marš do mesta izvršenja zadatka, realizovale komandantsko izviđanje, posele liniju blokade i izvršile pretres terena, pronalaženje i uništenje pobunjeničke grupe. Bila je to dobra prilika da se u praksi isproba sve ono što su pripadnici bataljona, kojim komanduje potpukovnik Svetomir Džolić, uvežbavali tokom intenzivnog perioda obučavanja, pošto je sve ono što su jedinice parcijalno uvežbavale sada objedinjeno i krunisano vežbom na kojoj su se mogli sagledati svi elementi obučenosti jedinice.

—Važno je naglasiti da je na vežbi korišćen sistem MILES što je omogućilo da u toku operacija realno pratimo gubike u našim redovima i kod pobunjeničkih snaga, jer sistem identifikuje preciznost vatre manevarskom municijom. Pratili smo pokrete jedinica u realnom vremenu na mestu izvođenja vežbe, što je komandantu bataljona omogućilo da trenutno reaguje, pomera jedinice, zahteva brže ili sporije nastupanje – naglasio je pukovnik Jovanović.

Blokada podrazumeva raspored jedinica vojne policije kojim se zatvara određen prostor radi uništenja pobunjeničkih grupa. Reč je o veoma kompleksnom zadatku zato što se linija blokade najčešće postavlja noću i prikriveno, ali se i pored toga nikada ne može isključiti mogućnost iznenađenja. Pri izvršenju tog zadatka važna je koordinacija svih elemenata borbenog rasporeda bataljona. Vojni policajci, saobraćajni vojni policajci, kriminalistički tehničari, referenti za protivdiverzionu zaštitu i vodiči pasa su odgovorili svim izazovima vežbe i pokazali vrhunsku obučenost za.

—Izvedena vežba je još jedan pokazatelj da u procesu obuke težimo osposobljavanju pojedinaca i jedinica u uslovima koji su najpribližniji stvarnim situacijama – rekao je potpukovnik Svetomir Džolić.

Vežbu u okolini baze „ Jug“ su pažljivo pratili i članovi tima za evaluaciju komande Kopnene vojske predvođeni potpukovnikom Goranom Markovićem, koji su proveravali i ocenjivali donošenje odluke komande bataljona i rad na uništenju pobunjeničke grupe, ali i sagledavali ukupnu osposobljenost pripadnika Trećeg bataljona vojne policije za izvršenje zadataka u sve tri misije Vojske Srbije.

—Komanda bataljona je u realnom vremenskom roku izvršila pravilno planiranje operacije, efikasno preventivno razmeštanje jedinice, uspešno postavila blokadu, organizovano izvršila pretres i uništenje pobunjeničke grupe. Starešine i vojnici bataljona vojne policije su pokazali da su vrlodobro osposobljeni za realizaciju složenih zadataka i da su psihofizički spremni da odgovore zadacima u teškim terenskim uslovima – rekao je potpukovnik Marković.

Povezane vesti