Uručena odlikovanja predsenika Republike

Četvrtak, 16.11.2017 | Aktuelnosti

Ceremonija svečanog uručenja odlikovanja koje je predsednik Republike Srbije dodelio pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, povodom Dana Kopnene vojske i Dana pešadije održana je danas u Domu Vojske Srbije u Nišu.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je 49 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za izuzetne zasluge i rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije.

Tom prilikom, izaslanik predsedika Republike Srbije Nikola Selaković, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića uručio je odlikovanja nagrađenima.
 
Predsednik Vučić je za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije odlikovao 17 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
Zlatnom medaljom za zasluge postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije odlikovao je pukovinka Slađana Ristića, a još 16 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dobilo je Srebrne medalje za zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije.
 
Za zasluge i izuzetne rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije predsednik Vučić je odlikovao 32 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
Zlatnom medaljom za revnosnu službu odlikovani su kapetan bojnog broda Petar Bošković i potpukovnik Dejan Živković, a Srebrnu medalju za revnosnu službu dobilo je 30 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Prenoseći pozdrave i čestitke predsednika Vučića odlikovanima, izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković je istakao da dodeljena odlikovanja oslikavaju bogatu vojničku karijeru kroz koju su prošli pripadnici Vojske Srbije službujući u garnizonima širom bivše SFRJ, SRJ i sada Republike Srbije.
 
– Najvažnije vrednosti vojne profesije, kao što su vernost otadzbini, posvećenost profesiji, odanost, hrabrost i disciplinovanost, solidarnost, čojstvo, dostajnostvo, požrtvovanost, i poštovanje drugih, ne mogu se uvek istaći usmenim pohvalama ili dodelom stimulativnih mera, već je važno da oni koji ih najbolje sprovode za to dobiju odlikovanje, odnosno počast, koji im odaje zahvalna otadzbina – naglasio je izslanik predsednika Selaković.
 
Prema njegovim rečima, odlikovani treba da budu ponosni na sebe, na trud koji su uložili u razvoj Vojske Srbije i države Srbije.
 
– Vernost datoj zakletvi, patriotizam, čvrstina karaktera, lično poštenje, savestan i odgovoran rad su vojničke vrline koje su krasile naše pretke. Njihove zasluge ne zaboravljamo, i njihove tradicije nastavljamo. Nadam se da su ove vrline bile i da će ubuduće biti lična karta svakog pripadnika Vojske Srbije. Od vas se očekuje da nastavite sa uspešnom realizacijom namenskih zadataka, a država će u skladu sa mogućnostima pružiti punu podršku obezbeđenju uslova za vaš uspešan rad. Zanam da imate viziju, volju, znanje i iskustvo, motivaciju i plan, i da vam je potrebno više resursa, znam da ste čvrsto opredenjeni da zamišljeno sprovedete i pozivam vas na združeni napor radi unapređenja operativnih sposobnosti naše vojske. Uveren u dalje jačanje vaših operativnih sposobnosti, još jednom, u ime predsedinika Republike Aleksandra Vučića čestitam vam zaslužena odlikovanja, da ih u zdravlju i sa ponosom nosite, i u vašoj jedinici i u vašem gradu, optini da ih pokazujete vašoj deci, i da ona budu taj motiv da se naporan rad posvećenost i trud isplate. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija! – poručio je izaslanik predsednika Republike Selaković.
 
Zastavnik prve klase Saša Krsmanović, pripadnik Centra za obuku kopnene vojske iz Požarevca, dobitnik Srebrne medalje za revnosnu službu, ukazao je na veliku čast i ponos jer je među odlikovanima.
 
– Ponosan sam na sebe i na svoje kolege iz jedinice i na sve pripadnike Vojske zbog toga što nam je predsednik Republike ukazao ovakvu čast. Medalja će meni lično, kao i mojim kolegama u budućnosti značiti još veći podstrek za postizanje vrhunskih rezultata – poručio je zastavnik Krsmanović.
 
Srebrna medalja za revnosnu službu uručena je večeras i potpukovniku Zoranu Petroviću iz Komande Kopnene Vojske.
 
– Veliko mi je zadovoljstvo zbog truda i rada koji nije samo moj, već svih kolega koji su oko mene  i koji me okružuju, ali i podstrek za ubuduće – naglasio je potpukovnik Petrović dodjući da je to odlikovanje veliki podstrek za nastavak vojničke karijere.

Povezane vesti